Box OfficeVijesti

Užasni rezultati u kinima novog Spielbergovog filma ‘The BFG’

the-bfgOvo ljeto je bilo pravi izazov za filmove širom svijeta; jedni su uspijevali neočekivano, drugi opet propadali.
Možda jedno od najvećih negativnih iznenađenja je svakako užasno loš start prikazivanja u kinima novog Stevena Spielberga ‘The BFG‘.

Film je tokom prvog vikenda prikazivanja uspio da zaradi svega 22 miliona dolara u američkim kinima, i svega 4 miliona dolara širom svijeta.
Budžet filma iznosio je nevjerovatnih 140 miliona dolara, ne računajući troškove marketinga.

Šta ovaj prvi neuspijeh znači za Stevena Spielberga?

Ovakav pad obično bi značio katastrofu, ali pošto se radi o jednom od najboljih režisera svih vremena koji je udružio snage sa Disneyem, ovaj pad ne mora da bude katastofalan. A evo i zašto:

Kao prvo, ‘The BFG‘ još uvijek nije počeo sa prikazivanjem širom svijeta, ostalo je još dosta kina u kojima tek treba da počne sa prikazivanjem. Primjer filma ‘Warcraft‘ pokazao nam je ove godine da film ne mora nužno da uspije u američkim kinima, već da njegov uspjeh može da bude isključivo internacionalan.

Top ne znači da će ‘The BFG’ kao ‘Warcraft’ napraviti senzaciju na međunarodnom planu, ali znači da bi možda mogao da pokrije troškove snimanja i da možda i zaradi nešto novca.

Naravno, moglo se očekivati da kada Disney i Spielberg udruže snage onda to znači brdo love za svakog, ali tržišta su postal nesigurna, i nijednom filmu nije zagarantovan uspjeh ma koliko novca bilo uloženo u njega.

Za film ‘The BFG’ slobodno može da se kaže da je dobar film, jer nema nijedne kritike na ovaj film.

Jedan od problema zasigurno je i to što je trenutno previše filmova koji se prikazuju u kinima, pa se vode žestoke borbe oko toga ko će više profitirati.
Finding Dory’ već tri vikenda zaredom vlada američkim kinima, a ostalima ostaje da uzimaju ostatke.

‘The BFG’ je baziran na jako popularnoj dječijoj knjizi, što svakako može značiti da će film dugoročno da ostvari profit.

Da je kojim slučajem neki lošiji režiser radio film umjesto Spielberga, onda bi dosadašnji rezultati filma bili već signal za paniku. Međutim, Spielberg i Disney će već na duži period uspjeti da ostvare neku dobit, ili možda neće… Ostaje da vidimo.