Uskoro dokumentarac o hapšenju ratnog zločinca Momčila Krajišnika, prepoznali ga po obrvama

Režiserka Anna Roch snimala je dokumentarni film “Operacija Kra”, koji govori o hvatanju Momčila Krajišnika na Palama u aprilu 2000. godine, i uspjela dobiti odobrenje za razgovor s nekim pripadnicima tajanstvene trupe kojom je zapovijedao viceadmiral Laurent Isnard.

Film će 11. oktobra biti prikazan na francuskoj mreži Planete Plus.

U februaru 2000. godine Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba.

Nekoliko mjeseci prije toga na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne trupe.

“Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji”, priča Gerard (kao i njegove kolege u filmu otkriva tek nadimak ili ratno ime).

Prepoznali ga po obrvama

U martu 2000. godine primijetio je paradu crnih audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva.

Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

“Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupaonice. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je“, prisjeća se Gerard.

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava poznatoj trupi mornaričkih komandosa “Hubert”.

“Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog”, rekao je zapovjednik trupe Laurent Isnard.

“Za to će nam trebati čarobni štapić”, našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. “Teleportirati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti”.

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta – nazvana “John” – skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru osmatračnicu: ambar.

“Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu”, rekao je.

“No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na ambar i vilama uzimao sijeno. Zato smo napravili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati”.

Uhapšen u pidžami

Francuski komandosi u međuvremenu avionoom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na dogovorenom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće.

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

“Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku”, kaže Nemo. “Oružja ima u svakoj kući”.

Grupa se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju lasersko ciljanje, ali je njihov snop nevidljiv. “Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje”, rekao je Nemo nasmiješivši se. Jedna do dvije crvene tačke na prsima imaju sjajan efekat zastrašivanja.

“Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak”, kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija.

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na spratu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisičine.

Na Palama su svi budni, ali nitko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika na sarajevski aerodrom, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

Momčilu Krajišniku, koji je 2006. godine osuđen na 27 godina zatvora, kazna je 2009. godine smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. godine i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama.