Uručeno Počasno Srce Sarajeva Wolfgangu Amadeusu Brülhartu

Wolfgang Amadeus BrülhartWolfgangu Amadeusu Brülhartu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Obavljajući funkciju zamjenika ambasadora i kulturnog savjetnika u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, u periodu od 1996. do 1998. godine, Brülhart je bio inicijator obnove kulturne scene u Sarajevu. Tokom tog perioda, Švicarska je donirala blizu 100 miliona švicarskih franaka u obnovu i razvoj BiH, od čega je oko dva miliona izdvojeno za kulturu, i to s ciljem da podrže obnovu bosanskohercegovačkih kulturnih institucija, promoviraju kulturne razmjene u BiH i bivšoj Jugoslaviji, te promoviraju kulturne razmjene između BiH i Švicarske.

Prepoznajući vrijednost i moć obnove kulturnog duha u liječenju ratom ranjenog grada, Brülhart je inicirao brojne kulturne sadržaje, razmjene i susrete umjetnika BiH i Švicarske, koncerte i predstave te je bio inicijator pokretanja Meeting Pointa, kao tadašnjeg kulturnog centra i mjesta susreta umjetnika u Sarajevu, a koje je danas jedna od glavnih lokacija i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Također, pod njegovom inicijativom, tadašnji Meeting Point dobio je i prvu finansijsku podršku za svoje pokretanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *