Unosno poslovanje mode i filma

Današnjim markama više nije dovoljno pojavljivanje proizvoda na filmu radi osobne reklame, nego nastoje biti ravnopravni činitelji snimanja. U dugometražnom, špijunskom ostvarenju “Kingsman“, sto će se prikazivati od početka slijedeće godine, odjeća glumaca će se odmah komercijalizirati na internetu.

Usmjeriti gledatelje-potrošače

Prije nego što je postao kralj potezivanja pištolja James Bond je po shvatanjima stručnjaka, najprije bio vladar prodaje različitih proizvoda. Od 60 godina prošlog stoljeća, marka Bond je od mnoštva tvtki i poduzeća što su nastojala biti vidljiva u kadru sa poznatim britanskim aniti herojem, dobila milione dolara.

Alkoholna pića poput “Heinekena” koji je položio 45 miliona dolara, da bi bio u ruci Daniela Craiga, su u prvom planu. Slavno pivo je snosilo trećinu ukupnog buđeta filma. U “Casino Royale” u kome je učestvovala i Sarajka Ivana Miličević, jedan lik pita heroja da li je njegov ručni sat marke “Rolex”, a Bond suho odgovara : “Omega”!
Optičar “Vuernet”, nanovo iznosi na tržište sunčani model 006. Navodno bez bilo kakvih spona, sa engleskim špijunom. Ali prodajni ured ističe kako je iste naočale nosio Alain Delon u mitskom filmu “Bazen” /La Piscine/ Jacquesa Deraya, koji je nanovo pokrenuo karijeru Romy Schneider, 1969 godine.
U SAD su odijevni predmeti jako prosječnog kvaliteta kreatorice Tory Burch posatli hit, zahvaljujući tv serijalu “Gossip Girl”. Način je efikasan ali ima i boljih. Uložiti značajne svote za plasiranje odjeće i modnih dodataka, najprije znači djelovati na imageu proizvoda i slavi branda. Još nije moguće odrediti postotak povečanja poslovnosti ali proizvod se pokazuje, a poznato je da će gledatelji potražiti reference i način prodaje.

Glumci prodavači modela

Film je sniman godinu ili dvije prije difuzije, znači da je teško pronaći istu košulju koju nosi junak ali su labeli pronašli dobar način paradiranja, poput američke marke “Banana Republic” što je obradila posebnu kolekciju nadahnutu “Mad Manom” u kome lik Kurta već dugo tumači glumac iz Buzina, Edin Galijašević Gali.

Događaj su pomogli tv kanal i produkcija. Postignut je ogroman uspjeh, samo što se serija prekida iduće godine.
Engleski site Mrporter.com je sa kanalom USA organizirao u kratkotrajnoj njujorkškoj prodavaonici, prodaju kostima serije “Suits” koju su obavili Harvey Spector/Gabriel Macht/ i ležerniji, Mike Ross/Partick J.Adams/. Isto je učinio i pariški cipelar Louboutin s Angelinom Jolie, nakon filma “Maleficent” sto će se prodavati od 20 novembra u korist UNICEF-a.

Početkom 2015 započinje promocija filma “Kingsman” u reziji Matthewa Vaugha sa Colinom Firthom u glavnoj ulozi. Glumac je nakon stroge dijete oslobođen suvisnih kilograma pa je Arianne Philips, koja je ostvarila kostime mogla njemu i ostalim interpretima, uraditi garderobu od oko 60 originalnih odijevnih predmeta. Svi će biti dostupni na siteu Mrporeter.com.

Isto je uradio i francuski brand De Fursac, koji suradjuje na tv feljtonu sa jako ozbiljnim kulturnim tv kanalom Arte.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *