Vijesti

Umro slavni režiser Peter Bogdanovich

Slavni američki režiser Peter Bogdanovich, glumac, historičar filma i kritičar koji je postao režiser, umro je prirodnom smrću u svom domu u Los Angelesu. Režiser je imao 82 godine.

’70-ih godina važio je za jednog od najvažnijih hollywoodskih režisera, a proslavio se sa filmovima ‘The Last Picture Show‘, ‘Paper Moon‘, ‘What’s Up, Doc?‘, ‘Mask‘, i dr.

Bogdanovich je napravio senzaciju 1971. godine sa filmom ‘The Last Picture Show’, hitom na kino blagajnama kojeg su upoređivali s ‘Građaninom Kaneom‘ Orsona Wellesa. Sa tim filmom osvojio je i dva Oscara, i to za najbolju režiju i adaptirani scenario.

Režiser je takođe imao glumačke uloge u serijama, poput Porodice Soprano, u kojoj se pojavio kao psihoterapeut dr. Melfija, Simpsonima, kao i u filmu Kill Bill Quentina Tarantina.

Peter Bogdanovich rođen je u Kingstonu u New Yorku 1939. godine. Karijeru je započeo kao filmski novinar i kritičar, radeći kao filmski programer u Muzeju moderne umjetnosti, gdje se nizom retrospektiva omilio nizu režisera stare garde, uključujući Orsona Wellesa, Howarda Hawksa i Johna Forda.

Njegov burni privatni život također je često bio u središtu pažnje. Bilo je tu nekoliko afera – od njegove poznate sa Cybill Shepherd koja je započela tokom snimanja filma ‘The Last Picture Show’, dok je bio u braku sa svojom bliskom saradnicom Polly Platt, do ubistva njegove djevojke Dorothy Stratten i njegov kasniji brak s njezinom mlađom sestrom Louise, koja je bila 29 godina mlađa od njega.

Ostavite komentar