Početna / Vijesti / Umro slavni filmski historičar, TV voditelj i zvanični biograf Oscara Robert Osborne

Umro slavni filmski historičar, TV voditelj i zvanični biograf Oscara Robert Osborne

Nekadašnji glumac, kolumnista “The Hollywood reportera” i domaćin TV kanala “Turner Classic Movies” (TCM) umro je u ponedeljak u New Yorku, objavila je ova TV kuća.

David Stoler, njegov dugogodišnji partner, rekao je da je Osborne umro prirodnom smrću, u snu, u svom domu. On je dodao da neće biti sahrane, ali da je planirana komemoracija.

O njemu govore da je veoma smirena osoba, da ima gospodsko držanje, enciklopedijsko poznavanje historije filma, strastveno zalaganje za očuvanje filmova i vrlo ličan stil intervjuisanja, koji su ga učinili TV voditeljem svjetske klase.

Osborne je rođen i odrastao u farmerskoj zajednici u Kolfaksu, u državi Washington. Otac mu je bio nastavnik geografije i historije. Volio je da ide u kino, a za vrijeme studija subote je provodio u biblioteci.

– Prelistao sam svaki broj “The New York Timesa” 20 godina unazad, bilježio sve o prvim bioskopima New Yorka, šta se davalo i koliko dugo – kazao je Osborne.

U vremenu prije interneta – kada niko čak ni knjigu nije objavio koja bi pokrila sve dobitnike Oscara i kada nostalgija za Hollywoodom još nije postojala – Osborne je zapisivo sve informacije na papirima koje je držao u fascikli nazvanoj Blackie.

– Uvijek sam bio strastveni zaljubljenik u filmove, u vrijeme kada oni nikoga nisu interesovali. Sticao sam znanje o filmu, ali nisam imao gdje da ga primijenim – govorio je Osborne.

U početku se okušao kao glumac i čak igrao u jednoj predstavi u Seattleu uz oskarovku Jane Darwell. Glumica ga je ubijedila da nastavi karijeru u Los Angelesu. Ubrzo je dobio šestomjesečni ugovor sa “Foxom” i dobio ulogu u TV vesternu “The Californians”. Snimao je reklame, pojavljivao se u sapunicama i humorističkim serijama.

Lucill Ball upoznao je kada je načuo da ona traži glumce za svoju kompaniju. Proveo je tamo godinu, a onda je od nje dobio savjet koji će mu promijeniti život: “Imamo dosta glumaca, ali nemamo dovoljno ljudi koji će pisati o industriji”, tako da se tada Osborne okrenuo novinarstvu.

– Voljeli su me jer sam bio potkovan infomacijama i nisu morali da mi objašnjavaju ko su i kako su veliki nekad bili. Sve sam to znao – dodao je Osborne.

Kada je jednom prilikom imao teškoća da sazna koja glumica je dobila Oscara određene godine, odlučio je da napiše prvu u nizu referentnih knjiga o dodjeli ovih nagrada. To ga je dovelo i do mjesta kolumniste u “The Hollywood Reporteru“, gdje se zadržao 25 godina (1983-2009).

Kada je kanal Teda Tarnera, Turner Movie Classics (TCM), aprila 1994. debitovao u SAD-u kao rival kanalu American Movie Classics, Osborne je najavio prvi film koji je emitiran “Prohujalo s vihorom”. Od tada je bio vodeći domaćin kanala, najavljujući preko 400 filmova, koje TCM godišnje emitira.

Također je vodio i emisiju “Privatne projekcije” (Private Screenings) u kojima je intervjuirao legende poput Betty Hutton, Roberta Mitchuma, Jane Russell i Mickeyaa Rooneya i vodio TCM Festival filmskih klasika kada god mu je zdravlje omogućavalo.