Umro režiser Herschell Gordon Lewis

herschell-gordon-lewisTvorac horor filmova, Herschell Gordon Lewis, poznat kao ‘Godfather of Gore’ zbog svojih krvavih filmova koji su  pokrenuli promjenu horor žanra 1960-ih, poput filmova ‘Blood Feast’ i ‘Two Thousand Maniacs’, umro je u ponedjeljak u 87. godini.

Film ‘Blood Feast’, snimljen je 1963. godine u Miamiu, a smatra se prvim splatter filmom. Splatter je onaj tip filma koji vrlo ‘slikovito’ prikazuje prizore ubistava i sakaćenja, s puno krvi, sluzi i ostalim tjelesnim izlučevinama te trajanjem dužim nego to zahtijeva dramaturgija djela.

Njegovi poznati filmovi su i ‘A Taste of Blood’, ‘The Wizard of Gore’, ‘The Gruesome Twosome’, ‘Scum of the Earth!’, i ‘She-Devils on Wheels’.

Sa radom u filmskoj industriji počinje 1960. godina, a prva Herschell-ova djela više su naginjala nekoj blažoj varijanti erotike. Njegovi i ostali filmovi bavili su se nekim tada taboo temama:  pilulama za kontrolu trudnoće (The Girl, The Body, The Pill) i zamjenu žena (Suburban Roulette).

Sa režiranjem je pauzirao nakon 1972. godine i filma ‘The Gore Gore Girls’, kako bi se posvetio marketingu, ali se vratio režiranju u 2002. gdini sa filmom ‘Blood Feast 2: All U Can Eat’.