Umro Monkeesa Peter Tork

Monkeesa Peter Tork umro je u 77. godini, što je potvrdila i njegova sestra Anne Thorkelson, danas za medije, a uzrok smrti se pretpostavlja da je povezan sa njegovom dijagnozom raka iz 2009. godine.

Peter je bio najstariji član grupe “The Monkees”, te je također pjevao kao vodeći vokal u nekoliko pjesama benda. Bend je bio najaktivniji u periodu između 1966. i 1971. godine, a kasnije su se okupljali povremeno kako bi snimili album ili napravili turneju.

Peteru je 2009. je dijanosticiran rak jezika, te je od tada mnogo pisao o svom iskustvu kroz borbu sa opakom bolešću. Trudio se održati normalan tempo života, te je 2016. nastupao sa Monkeesima, a osim toga je snimio i solo album “Relax Your Mind” koji je svjetlost dana ugledao početkom 2018. godine.

“Slomljenog srca vas obavještavamo da je naš prijatelj, učitelj, mentor i jedna predivna duša danas napustio ovaj svijet. Zapamtite da vas je Peter sve mnogo cijenio”, napisano je na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici, sa potpisom njegovih kolega, porodice i prijatelja.

Monkeesi su zadnji put zajedno nastupili u septembru 2016. godine u Hollywoodu.