Umro legendarni Ljubiša Samardžić

Legendarni glumac i režiser Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini. Samardžić je rođen u rudarskoj porodici 19. novembra 1936. godine u Skoplju.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu. Studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista. Prvu ulogu ostvario je u filmu “Igre na skelama”.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica jugoslovenske kinematografije, a u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio davne 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

Među njegovim zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”….

Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. godine, koju je i režirao.

Kao režiser, debitirao je dramom o bombardovanju “Nebeska udica”, i zatim režirao filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”….