Vijesti

Umro kineski glumac Kenneth Tsang

Kineski glumac veteran Kenneth Tsang umro je dok je bio u karantenskom hotelu COVID-19 u Hong Kongu. Imao je 86 godina.

Bio je najpoznatiji po ulogama u filmovim James Bond ‘Die Another Day’ iz 2002. godine, filmu John Woo-a ‘The Killer’ iz 1989., ‘Rush Hour 2’ iz 2001 u kojem je glumio sa Jackie Chan-om i Chris Tucker-om, i ‘The Replacement Killers’ iz 1998. godine u kojem su glumili i Chow Yun-Fat i Mira Sorvino.

Jackie Chan je u izjavi odao počast Tsangu, nazvavši ga “nevjerovatnim uzorom”.

“Tokom svoje karijere divio sam se mnogim ljudima, a poštovani stariji Kenneth K. Tsang je bio jedan od njih,” rekao je Chan.

„Njegov imidž, glumačke vještine, poštovanje i profesionalizam donijeli su mu status ‘zimzelenog drveta’ u industriji (tj. redovno se pojavljuje na filmu i televiziji) … Bio sam tako šokiran nakon što sam čuo vijesti, i duboko ožalošćen. Nedostajaćeš nam. Počivaj u miru!”

Tsangov menadžer, Andrew Ooi, rekao je za Variety: “Kenneth nije bio samo izvanredno nadaren glumac, već je bio i drag prijatelj kojeg sam poštovao i mogao sam mu se obratiti za savjet kada je to bilo potrebno. Bila je radost i čast gledati ga kako radi i oživljava mnoge likove koje je igrao. Tužan sam i nedostajaće mi.”

Tsang je bio u sedmodnevnom karantinu nakon što se u ponedjeljak vratio iz Singapura, a osoblje ga je u srijedu pronašlo srušenog na podu njegove hotelske sobe u Hong Kongu.

Uzrok smrti nije naveden, a list navodi da je test bio negativan na virus i da nije imao osnovne zdravstvene probleme.

Tsang je imao oko 237 glumačkih zasluga, uglavnom u hongkonškim filmskim i televizijskim produkcijama, a posebno u filmovima o detektivima i borilačkim vještinama, navodi se na njegovoj IMDb stranici.

Rođen u Šangaju 1935. godine, Tsang je počeo da glumi nakon što je diplomirao arhitekturu na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, debitujući 1955. godine.

Samo 1969. godine bio je zaslužan za više od 20 filmova i nastavio je da radi sve do svoje smrti.

Tsang je bio oženjen tri puta i imao je sina sa svojom prvom ženom Lan Di i kćerku sa drugom ženom Barbarom Tang.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)