Umro Jiří Menzel

Poznati češki filmski i pozorišni reditelj, oskarovac Jirži Mencel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju uveče njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.

Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film “Strogo kontrolisani vozovi” iz 1966. godine, za koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oskara je 1986. nominovana i njegova popularna komedija “Selo moje malo”, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledaoce i reditelje.

U filmovima je kombinovao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan učesnik češkog novog talasa. Poput ostalih reditelja njegove generacije, Mencel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog provokativnosti njegova satira “Ševa na žici”, snimljena 1969, bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu “Zločin u djevojačkoj školi” (1965), “Hirovito ljeto” (1968) i “Služio sam engleskog kralja” (2006).

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad “Vesele žene vindzorske” 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem postavio operu Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže”.