Vijesti

Umro glumac James Caan

Glumac James Caan koji je glumio Sonnyja Corleonea u revolucionarnom filmu “Kum” iz 1972. godine, umor je u 82. godini života.

Tužna vijest o smrti američkog glumca osvanula je na njegovom zvaničnom Twitter profilu.

“S velikom tugom obavještavamo vas o smrti Jimmyja u večernjim satima 6. jula. Porodica cijeni izjave ljubavi i saućešća te vas moli da nastavite poštivati ​​njihovu privatnost u ovim teškim trenucima”, stoji u objavi.

Kada je riječ o filmu “Kum”, Caan je prvenstveno bio na audiciji za ulogu Michaela Corleonea koja je na kraju pripala Al Pacinu. Međutim, zapeo je za oko filmskoj ekipi, te je tako dobio sjajnu ulogu Corleoneovog starijeg brata Sonnyja. Bila je to uloga koja je napravila preokret u njegovoj karijeri.

Caan je za ovaj film dobio svoju jedinu nominaciju za Oscara, za najboljeg sporednog glumca, a upamćen je po Sonnyjevoj jezivoj sceni smrti, za koju je Caan rekao da je bio opremljen s više od 140 “eksplozivnih kuglica krvi”, za simulaciju rana od vatrenog oružja .

Caan je rođen 1940. u Bronxu. Otac mu je bio mesar, a ne želeći slijediti njegove stope, on je isprva ciljao na karijeru fudbalera. Ipak, zainteresovao se za glumu nakon studija na Univerzitetu Hofstra u New Yorku.

Zapamćen je po svom “paklenom” stilu života, a proslavio se u Hollywoodu 1970-ih i ranih 80-ih, kada se zatim naglo povukao iz javnosti i prestao glumiti zbog, kako je sam rekao, “prilično zastrašujućeg razdoblja”. Vrativši se glumi nizao je same pohvale za naslove poput “Misery“, “The Yards” i “Elf“.

Bio je poznat čak i po ulogama koje je odbio, a koje obuhvataju “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Apokalipsa danas” i “Kramer protiv Kramera”.

Pojavljuje se i u filmovima poput “Honeymoon in Vegas”, “Bulletproof”, Mickey Blue Eyes”, “Flesh and Bone”, “Things to Do in Denver When You’re Dead”, “Eraser”, animiranoj uspješnici “Oblačno s ćuftama”, božićnoj komediji “Elf” i drugim.

Caan je bio u braku četiri puta, s Dee Jay Mathis, Sheilom Marie Ryan, Ingrid Hajek te Lindom Stokes. Imao je petero djece, od kojih ga je sin Scott slijedio u glumi pojavivši se u filmovima “Gone in 60 Seconds”, “Ocean’s Eleven” i “Hawaii Five-0”.

Ostavite komentar