Vijesti

Umro irski glumac Ray Stevenson

Poznati irski glumac Ray Stevenson, koji je glumio u TV serijama kao što su “Rome“, “Vikings” i “Dexter“, umro je u 59. godini života, prenio je BBC.

Stevenson je poznat i po ulogama u filmovima “Thor” i “Divergent“, a pojavljivao se i u britanskim TV serijama “Band of Gold”, “Peak Practice” i “Murphy’s Law”.

Njegova publicistička firma Viewpoint potvrdila je informaciju o smrti glumca, ali detalji nisu otkriveni. Navodno, Stevenson je hospitalizovan tokom snimanja akcionog filma na italijanskom otoku Ischia.

Glumac je rođen u Sjevernoj Irskoj, ali se preselio u Englesku kada je imao osam godina. Njegov otac je bio pripadnik Kraljevskih zračnih snaga (RAF) s bazom blizu Lisburna u vrijeme njegovog rođenja 1964. godine. Porodica se preselila u Newcastle gdje je proveo veći dio svog djetinjstva. Gluma ga je počela interesovati kada je vidio Johna Malkovicha u predstavi u Londonu.

Glumu je studirao u školi Bristol Old Vic Theatre School, a među prvim TV ulogama je bila ona u drami “The Dwelling Place”. Kasnije se pojavljivao u bojnim britanskim TV serijama uključujući “Waking the Dead”, “Dalziel and Pascoe” te “At Home with the Braithwaites”.

Godine 2004. je glumio viteza u holivudskom filmu “King Arthur“. U novije vrijeme je osigurao uloge u uspješnim američkim TV serijama i filmovima, imao je ulogu Vostagga u trilogiji “Thor”, kao i Titusa Pulla u HBO-voj historijskoj seriji “Rome”.

Također, pojaviće se i u nadolazećoj Disney+ seriji “Star Wars: Ahsoka” koju je snimio prije smrti, a u kojoj je glumio Baylana Skolla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)