Umro glumac Relja Bašić u 87. godini

Relja Bašić ostat će upamćen po ulozi gospodina Fulira u jednom od najboljih hrvatskih filmova “Ko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika.

Kako piše Večernji list, Hrvatski glumački velikan Relja Bašić preminuo je sinoć u 87. godini života. Glumac iza sebe ima 3766 predstava, snimio je oko 137 što domaćih što inozemnih filmova, potpisao 26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće pozorište “Teatar u gostima”.

Bašić je rođen u Zagrebu 14. februara 1930. godine. Njegova majka Elly Bašić bila je poznata hrvatska muzička pedagoginja i pijanistica. Diplomirao je glumu u klasi Branka Gavelle i do 1967. glumio u HNK. Od 1968. je bio samostalni umjetnik te kao glumac i reditelj radio u Teatru ITD, Komediji, ZKM-u… S kolegama je 1974. osnovao prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište “Teatar u gostima”, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

Kao poliglot koji je govorio nekoliko svjetskih jezika glumio je u brojnim koprodukcijama i inozemnim filmovima. S legendarnim gitaristom Rolling Stonesa Keithom Richardsom i njegovom suprugom snimio je film “Michael Kohlhaas”, a glumio je i uz Richarda Burtona, Marcela Maistroianija, Roberta Mitchuma..

Nakon četiri operacije i ugrađenog umjetnog kuka bio gotovo nepokretan, pa je zbog toga posljednjih nekoliko godina proveo je gotovo u izolaciji u svom stanu.

– Fali mi kontakt s pozorištem. Živim na sto metara od Gavelle, HNK-a, Komedije i ZKM-a, a nemam pojma što se u njima događa. Ne poznajem te mlade glumce, osim što ih vidim u lošim situacijama u tim beskrajno tužnim i razočaravajućim sapunicama, koje su čisti bijeg glumca za honorarom – ispričao je za 24sata prije tri godine.