Umro George Gaynes, zvijezda “Policijske akademije”

George-GaynesGeorge Gaynes, glumac koji se pojavljuje u sedam filmova iz franšize “Policijska akademija” umro je u 98. godini u Noth Bendu u američkoj saveznoj državi Washington.

Gaynes je poznat i kao očuh glavnog lika u sitcomu iz ’80-ih “Punky Brewster”.

Poznat je i po karakternim ulogama, a glumio je i filmu “Tootsie”.

Pojavio se u nizu TV serija te u 35 filmova, a bio je i proslavljeni bariton koji je nastupao u predstavama, mjuziklima i operama diljem Sjeverne Amerike i Europe.
Iako je njegovo lice prepoznatljivo širom svijeta, njegovo ime nikad nije bilo na vrhu holivudske A liste.

Rođen je kao George Jongejans u Helsinkiju, majka mu je bila Ruskinja, a otac Danac. Odrastao je u Francuskoj, Engleskoj i Švicarskoj, a u Drugom svjetskom ratu sudjelovao je kao danski vojnik. Nakon rata otputovao je u New York i pridružio se trupama New York City Opere. Glumio je u Figaru i Don Giovanniju, a pojavio se i u opereti Gilbert i Sullivan.

Potom je počeo glumiti na Broadwayu, promijenio prezime i oženio Allyn Ann McLerie. Tijekom ’60-ih i ’70-ih glumio je u showovima poput: “The Defenders”, “Nemoguća misija”, “Bonanza” i “Hawaii Five-0”.

Penzioniso se 2003. godine, a posljednji film koji je snimio bio je “Upravo vjenčani” s Ashtonom Kutcherom i Brittany Murphy.

https://youtu.be/d4mtwFFzYP4