Umro Garry Marshall, režiser filma “Zgodna žena”

Američki filmski režiser, producent i scenarist Garry Marshall, poznat po filmovima “Zgodna žena” i “Princezini dnevnici”, umro je u utorak u 81. godini, izvještava Variety.

“Marshall je umro u bolnici u Burbanku, u Kaliforniji, od komplikacija s upalom pluća, koje su uslijedile nakon srčanog udara”, rekla je njegova glasnogovornica Michelle Bega za USA Today.

Autor je dvije televizijske serije koje su imale ogromnu popularnost u SAD-u: “Čudan par” i  “Sretni dani”.

Najpoznatija Marshallova filmska ostvarenja su ‘Zgodna žena’ (1990) i ‘Odbjegla nevjesta’ (1999, oba s Juliom Roberts u glavnim ulogama), dva nastavka ‘Princezinih dnevnika’ (2001. i 2004.) te najnoviji ‘Majčin dan’.

Film “Zgodna žena” sa Juliom Roberts i Richardom Gereom u glavnim ulogama, zaradio je u kinima 463 miliona dolara.

Julia Roberts je za tu ulogu nominirana za Oscara za najbolju glumicu, a film je nominiran za Zlatni globus u kategoriji za najbolju filmsku komediju.

Marshall je rođen u Bronxu, u porodici pozorišnih umjetnika i filmskih producenata.

U Hollywood je došao kao dvadesetogodišnjak i u filmskom poslu se probijao kao ko-scenarist i scenarist.

Nakon uspjeha koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća ostvario kao režiserj i producent televizijskih serija, filmski redateljski debi imao je 1982. godine filmom “Zaljubljeni doktori”, koji je producirao Jerry Bruckheimer, danas poznat kao producent serijala “Pirati sa Kariba”.

Iza Marshalla je ostala bogata televizijska i filmska zaostavština, a njegov opus temelj je moderne američke pop kulture, navodi ovaj list.