Umro francuski režiser Jean-Luc Godard

Francuski režiser Jean-Luc Godard umro je u 91. godini života. Bio je ključna figura pokreta za stvaranje filmova koji su revolucionirali kinematografiju kasnih 1950-ih i 60-ih.

Najpoznatiji je po svom ikonoklastičnom, naizgled improviziranom stilu snimanja, kao i nepopustljivom radikalizmu, Godard je ostavio trag nizom sve politizovanijih filmova 1960-ih, prije nego što je posljednjih godina uživao u “oživljavanju” karijere, s filmovima kao što su “Filmski socijalizam” i “Zbogom jeziku” dok je eksperimentisao sa digitalnom tehnologijom.

Godard je rođen u Parizu 1930. godine, odrastao u Nyonu, na obali Ženevskog jezera u Švajcarskoj. Nakon završetka školovanja 1949. godine vratio se u Pariz, te je Godard pronašao prirodno stanište u intelektualnim “kino-klubovima” koji su procvjetali u francuskoj prijestolnici nakon rata, i pokazao se kao pokretač francuskog novog talasa.

Nakon što je upoznao kritičare Andréa Bazina i buduće kolege režisere Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola i Jacquesa Rivettea, Godard je počeo pisati za nove filmske časopise, uključujući Bazinove Cahiers du Cinema, koji je poslije postao utjecajan.

Godard je od samog početka postigao maveričku notu, braneći tradicionalno holivudsko snimanje filmova i promovirajući Howard Hawks i Otto Preminger umjesto modernijih figura. Godard je takođe poštovao Hamfrija Bogarta, nešto što će se pojaviti u njegovom prvom dugometražnom filmu, “Bez daha” koji je objavio 1960. godine.

Ostavite komentar