Vijesti

Umro David McCallum

David McCallumje bio jedna od najvećih televizijskih zvijezda 1960-ih glumeći ruskog špijuna Ilju Kurjakina u The Man from U.N.C.L.E., a novu generaciju osvojio je ulogom u CBS-ovoj krimi seriji NCIS.

Glumac škotskog porijekla umro je prirodnom smrću u ponedjeljak u New Yorku.

CBS je rekao da je bio darovit glumac i pisac, kojeg su voljeli širom svijeta.

“Vodio je nevjerojatan život, a njegova će ostavština zauvijek živjeti kroz njegovu porodicu i bezbrojne sate na filmu i televiziji koji nikada neće nestati “.

Njegova uloga u Čovjeku iz U.N.C.L.E. – u kojoj je glumio ruskog agenta – donijela mu je brojne fanove.

Serija je završila 1968., ali ne prije nego što je dobio nekoliko nominacija za Emmy i Zlatni globus za ulogu Illye Kuryakina u seriji.

McCallum je također tumačio uloge u filmovima kao što su The Great Escape, The Greatest Story Ever Told i A Night to Remember, a takođšer je i gostovao u TV serijama Perry Mason i The Outer Limits.

Rođen u Glasgowu od roditelja koji su bili klasični muzičari, karijeru je i sam počeo kao muzičar prije nego što je pronašao posao kao glumac.

Njegova uloga u NCIS-u došla je nakon što se pojavio za ulogu u seriji JAG, što je dovelo do spinoffa NCIS-a. NCIS je kasnije generirao druge NCIS emisije, uključujući NCIS: Los Angeles i NCIS: New Orleans.

McCallum je također radio posao kao glasovni glumac za dječje crtiće i video igre.

U saopćenju koje je izdala njegova porodica nazvala ga je “pravim renesansnim čovjekom”.

“Bio je najljubazniji, najstaloženiji, najstrpljiviji otac pun ljubavi. Uvijek je stavljao porodicu ispred sebe”, rekao je sin Peter McCallum.

“Bio je fasciniran naukom i kulturom i pretvarao je te strasti u znanje”, dodao je.

Napišite komentar