Umro Andrew Sachs, konobar iz “Faličnog pansiona”

andrew-sachsAndrew Sachs umro je prošli vikend u 86. godini, u domu za starije i nemoćne osobe u Londonu, nakon četverogodišnje borbe s demencijom.

Glumac je najpoznatiji po ulozi španskog konobara u popularnoj britanskoj humorističnoj seriji “Falični pansion”.

Autor serije “Falični pansion” bio je John Cleese, koji je nadahnuće za seriju pronašao na snimanju s kolegama iz grupe Monty Python. Pythonovci su, naime, tokom jednog snimanja naišli na negostoljubivog vlasnika hotela koji je mrzio sve goste. Tako je nastao lik Basila Fawltyja, slike i prilike frustrirane i istodobno ambiciozne srednje engleske klase, kojeg je u seriji utjelovio sam Cleese. Serija je bila izuzetno popularna, a neke njezine replike i danas su podjednako zabavne i aktuelne.

Andrew Sachs je u seriji glumio simpatičnoga konobara Manuela, priglupog i naivnog Španca kojeg je Basil redovito kritizirao i tukao jer je loše razumio engleski.

Serija je proglašena jednom od stotinu najboljih serija na popisu Britanskoga filmskog instituta.

“Simpatičan, ljubazan, odličan glumac. Prvi sam ga put vidio 1973. u Habeas Corpusu. Nisam mogao pronaći boljeg Manuela”, tweetao je Cleese odajući počast Sachsu.

Glumac je bio porijeklom Nijemac, a u Veliku Britaniju je stigao kad mu je bilo osam godina, nakon što je njegova porodica 1938. godine napustila Berlin.