Umro američki reper Coolio, poznat po kultnom hitu ‘Gangsta’s Paradise’

Američki reper Coolio, poznat po kultnom hitu Gangsta’s Paradise, umro je u 59. godini života.

Njegov dugogodišnji menadžer Jarez Posey rekao je američkim medijima da je umjetnik pronađen bez znakova života na podu kupatila u kući svog prijatelja u Los Angelesu.

Coolio se počeo baviti muzikom 1980-ih, ali je zacementirao svoje mjesto u historiji hip hopa kada je 1995. snimio ‘Gangsta’s Paradise’. Tačan uzrok njegove smrti još nije otkriven.

Međutim, Posey je za TMZ, koji je prvi objavio vijest, rekao da ljekari vjeruju da je možda imao srčani udar. Coolio, čije je pravo ime Artis Leon Ivey Jr., osvojio je Grammyja za ‘Gangsta’s Paradise’, koji je bio dio soundtracka za film ‘Dangerous Minds‘ s Michelle Pfeiffer u glavnoj ulozi.

Nezaboravna pjesma i dalje je vrlo slušana i upravo je prešla milijardu streamova na Spotifyju, prema njegovoj službenoj web stranici.

Američki reper Coolio 2004. godine bio je gost i Sarajevo Film Festivala.

Na 10. izdanju filmskog festivala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine prikazan je film “Ta divna splitska noć” (“This wonderful evening in Split”), u kojem je Coolio tumačio jednu od uloga.

Radnja filma koji je režirao Arsen Anton Ostojić događa se u samo dva sata novogodišnje noći, od 22 sata do ponoći, uglavnom u splitskom Getu, dijelu grada unutar Dioklecijanove palače. Coolio je tumačio ulogu američkog mornara Frankieja koji se slučajno našao u Getu.

Ovo ostvarenje bilo je dio Regionalnog programa 10. Sarajevo Film Festivala, a Coolio je zajedno s ekipom filma bio gost festivala.

Ostavite komentar