Home / Svaštara / Umrla najbogatija žena na svijetu Liliane Bettencourt, nasljednica kompanije L’Oreal

Umrla najbogatija žena na svijetu Liliane Bettencourt, nasljednica kompanije L’Oreal

Liliane Bettencourt, najbogatija žena na svijetu, umrla je u četvrtak, rekla je njena porodica. Bettencourt, koja je umrla u 94. godini, bila je nasljednica francuske kozmetičke kompanije L’Oreal i kćerka osnivača kompanije Eugena Schuellera.

Prema magazinu Forbes, Liliane je bila najbogatija žena na svijetu, s procijenjenim bogatstvom od 44 milijarde dolara.

Bettencourt se u dobi od 15 godina pridružila očevoj kompaniji kao učenica, a njegove dionice naslijedila je 1957. godine. Aktivna je bila uključena u vođenje L’Oreala i do 2012. godine bila je dio odbora kompanije. Iz posla se povukla u 89. godini, a naslijedio ju je unuk.

Rođena 1922. godine, Liliane Henriette Charlotte Schueller odrasla je okružena poslugom i visokim društvom. Godine 1950. se udala za francuskog političara Andrea Bettencourta s kojim je imala jednu kćerku.

U Francuskoj je godinama trajala tzv. “Bettencourt afera”. Naime, Lilianeina kćerka Francoise optužila je slavnog fotografa Francois-Marie Baniera da je iznuđivao novac od njene majke. Benier je skoro dvije decenije bio uz Liliane i procjenjuje se da je od nje primio više od milijardu dolara. Na kraju je proglašen krivim za iskorištavanje Liliane.