Umrla Donna Ares nakon teške bolesti

Bh. muzičarka Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, umrla je u 41. godini u Bihaću, nakon duge i teške bolesti.

Naime, Donna Ares se borila s teškom bolešću tri puta, a liječila se u Bihaću, Sarajevu i Danskoj. Dva puta je pobijedila rak, međutim opet se vratio, ali ovaj put je izgubila bitku.

Sve vrijeme je bila pozitivna i sa svojim fanovima dijelila dane borbe. Osnovala je i fondaciju za prikupljanje sredstava za liječenje raka, ali je je nakon godinu dana zatvorila.

Održala je veliki koncert u Sarajevu 16. aprila 2015. godine na kojem su joj gostovali brojni prijatelji i muzičari, a s ciljem da prikupe sredstva za njeno liječenje.

Pjevačica je rođena 1. januara 1977. u Bihaću. Odrasla je u muzičkoj porodici (otac gitarista, majka klavir i pjevanje). Završila je nižu i srednju muzičku školu i umjetničku školu u Bihaću.

Za vrijeme školovanja ostvarila je brojne uspjehe, nagrade i priznanja na raznim takmičenjima /instrumentalni odsjek – klavir i dječijim festivalima.

Od 1992. godine nastupa kao klavijaturista i pjevačica u popularnom lokalnom bihaćkom bendu Camino Verde. Sa 16 godina piše tekstove i muziku za svoje prve solo pjesme, a 1996. godine napušta bend i počinje solo karijeru.

Prvi javni nastup imala je na “Dori” 1997. godine s pjesmom “Zadnja noć”. Postala je popularna u BiH nakon objavljene pjesme “Kazna”. Prvi album objavila je 1998. godine “Ti me više ne voliš” koji je naišao na odličan odziv publike.

Nakon dvije godine izlazi album “Donna Live 2000”, gdje je snimila i obradila stare folk hitove, ali i popularne evergreene poput “Woman In Love”, “I’m so excited” i sl., i ovim albumom skreće veliku pažnju na sebe, ali i izaziva burne i oštre reakcije medija i struke, jer je spojila dva do tada inače nespojiva stila, što je publika odlično prihvatila, a struka žestoko kritikovala.

Imala je veliki hit s Halidom Bešlićem “Sviraj nešto narodno” koji su snimili 1999. godine na ulicama Sarajeva.

Treći album “Čuvaj se dušo” objavila je 2002. godine, a potom je uslijedio “Jackpot” 2004. godine, “Nemam razloga za strah” 2006. godine, “Fantastična” 2009. godine, te “Povratka nema” 2011. godine.

Prije tri godine objavila je singl “Suze moje plaču za oboje” koji je bio veliki hit. Tada je saznala da je oboljela od raka.

Napisala je i knjigu “Soba za nikoga” koja je bila njena ispovijest inspirisana borbom protiv teške bolesti koja je promovirana 2015. godine. U njoj govori o saznanju da ima ovu tešku bolest, nedoumici, suzama, bolu, a potom optimizmu i odluci da se bori do pobjede.

Donna Ares uvijek je bila simbol jake žene koja je znala šta želi od života i išla hrabro ka tome. Publika će je vječno pamtiti po osmijehu, vedrini, snazi i nevjerovatnom talentu.

Evo šta su rekle kolege za pjevačicu:

“Jako mi je žao što se to desilo. Ona je stvarno bila veliki borac. Dugo se borila sa svojom teškom bolešću, međutim desilo se to što se desilo. Mnogo će Donna nedostajati svojim Bišćanima koji su vjerovali u nju i to što je postigla na estradi”, rekao je Alen Islamović.

“Šokiran sam jer sam mislio da će pobijediti tu bolest. Sve što je radila radila je srcem i znalački. Imao sam sreću da snimim s njom pjesmu koja će dugo trajati, a spot koji smo uradili je jedan od najboljih u mojoj karijeri i ostat će mi lijepa uspomena”, rekao je Halid Bešlić.

“Doživjela sam šok. Znala sam da je teško bolesna, ali sam se potajno nadala jer je bila vrlo jaka i hrabra. Ona je mene ubijedila da će se izboriti. Ali, eto nije. Njena duša našla je svoj smiraj nakon duge i teške borbe. Valjda više nije mogla, izgubila je snagu i dah na tom putu ka ozdravljenju.” – rekla je Hanka Pladum.

“Prije sat vremena Bihać je zanijemio. Vijest je potresla sve stanovnike grada na Uni, mada smo bili svjesni njene bolesti. U posljednje vrijeme Donna se povukla u stan roditelja, znala je da ne može pobijediti bolest, a nije htjela nikome da smeta. Bila je velika zvijezda i veliki čovjek.” – kazao je Malkoč.

“Plačem. Borila se kao lav. Bila sam sigurna da će uspjeti. Mnogo smo pričale, trudila sam se da joj podignem raspoloženje. Napadala sam je kad posustane, govorila sam joj da može i mora da se bori i izbori! Da ne priznajem ne mogu! I stvarno, borila se… Nije se predavala! Ono što je sada jedino pametno reći je da je ostavila veliki trag, a za to je i vrijedelo živjeti! Sada živi u svojim divnim pjesmama. Saučešće porodici. I vrijeme je da mediji počnu da pišu o stravičnom porastu oboljelih od karcinoma na Balkanu! Sve su nas sj***li u NATO bombardovanju bombama sa osiromašenim uranijumom! To svi znaju i svi šute! To je svojevrsni genocid za koji neko kad tad mora da odgovara! Moramo da dignemo glas ako ništa zbog naše dece koja su ugrožena”, rekla je pjevačica Jelena Karleuša za srbijanski “Alo”.

“Trenutno sam u šoku. Bila si vrsni muzičar i borbena osoba. Rahmet ti duši, kraljice”. – rekao je Amel Ćurić.

“1998 godine, kada je Druga gimnazija išla u posjet Gimnaziji Bihać, u Čardaku sam prvi put čula pjesmu ‘Ti me više ne voliš’ i glas koji me je očarao i odmah sam pitala : ko je ta djevojka? Igrom sudbine kasnije smo se ta djevojka i ja susretale na mnogim koncertima i festivalima i uvijek je imala osmijeh na licu. Pa čak i kada smo se vidjele u oktobru 2014 u onoj “sobi za nikoga” na 13 spratu Onkologije. Smijala se i šalila ugledavši naša zabrinuta lica – da bi nama bilo lakše. A na koncertu 2015. godine kada sam se pitala odakle joj snaga za takav poduhvat, smijala se najglasnije. Bila je jača od svih nas koji smo tu večer bili njeni gosti. Nikada neću zaboraviti taj glas. Neka ti je vječni rahmet draga moja”, napisala je Dalal Midhat.

“Pjesmu “Popravi mi dan”, mi je napisala itekako draga kolegica Donna Ares. Bilo je zadovoljstvo poznavati te. Laka ti zemlja, Donna”, napisao je Sandi Cenov.

Od Donne Ares su se oprostili još: pjevačica Milica Todorović, kao i mnogi drugi pjevači i kolege ove pjevačice.