Umnožena “Teorema”

Žrtvovanje bogatog para u tumačenju Nicole Kidman i Collina Farrella, realizirano je sa značajnom dozom crnog humora, postojanosti i transgresijom. Grčki reditelj poznat po ostvarenju “The Lobster”, potpisuje virtuozno djelo.”Teorema” Piera Paola Pasolinija iz 1968 godine ima sve više potomaka u različitim, svjetskim kinematografijma. Tema o čudnom mladiću koji ulazi u imučnu sredinu i dobro je oštećuje i poslužila je grčkom cineasti Yorgosu Lanthimosu ispoljiti osobnu verziju čuvenog filma, još poznatijeg talijanskog mestra sedme umjetnosti.

Bogati američki kardiolog kojeg interpretira nadareni Farrell, redovito susreće izvan kliničkih obaveza, maloljetnika čije ga postojanje posebno zanima. Dječak je možda skriveni ljubavnik ili zatajeni naslijednik? Ubrzo se razumijeva da je sin pacijenta, kojeg uvaženi kirurg nije uspio spasiti.

Pozvan u predivnu nastanbu u kojoj vlada Nicole Kidman, mladić se povezuje sa djecom bračnog para, postaje njihov neizbježan prijatelj pa cijeloj obitelji priredjuje “kinesko žrtvovanje” kao da je sposoban razboljeti druge, snagom osobne misli!

Yorgos Lanthimos se uzdiže na razinu nesvakidašnje virtuoznosti u šestom filmu što obrađuje poseban sadržaj-pada. Način života bogatih i njegovo funkcioniranje postaje objekt kliničkog istrazivanja. Seksualni obredi supruznika pokazuju kako Kidman simulira opću anesteziju. Hladnoća i ispraznost kao da upravljaju životima u kojima se nastanjuju krivnja i zlostavljanja. Uspostavljena je ravnoteža između crnog humora te transgresije, kojima pristupa i drama. Likovi se upisuju u dekor kuće ali i klinike, na začuđujući način.

Kidman, “robotička” supruga nanovo pronalazi svoj uzbudjujući oreol, što joj je donio naklonost svjetske publike. Glumica se već uspela mitskim, kanskim stepanicama zbog predstavljanja ostvarenja “How to Talk to Girls of Parties” Johna Camerona Michella, u kojemu je glumila veoma punk Queen Boadiceu. Učiniće to i treći put prilikom projekcije novg filma Sofie Coppole pod nazivom “Žrtve”. Oduševila je novinare na koferenciji za tisak odjevena u oskudnu haljinu nalik kombinezonu, za vrijeme koje je dominirala izgledom ali i inteligencijom.

Šteta je što je Lanthinos scenarist prevazišao reditelja, pošto film vrijednjuje ideologiju osobne pravde. Ostaje nada da je drama samo zadnji uspon stilskog pokušaja! To je i razlog izvjesnog gubljenja i neplaniranog spuštanja, cjelokupnog rediteljskog djelovanja.

Grčko britanska koprodukcija “Izčeznuće svetog jelena” će se predstaviti starokontinentalnim gledateljima – prvog novembra.

Dzana Mujadzic