Ukrajinskom cineasti Olegu Semcovu prijeti 23 godina zatvora u Rusiji

Oleg-SencovU moskovskom zatvoru od maja 2014. godine, poznati ukrajinski cineast i producent Oleg Semcov je proglašen krivim za terorizam i planiranje kriminalističkih djelatnosti na Krimu. Slavan zahvaljujući prvom dugometražnom ostvarenju “Gaamer”, snimljenom prije četiri godine sa kojim je brilijirao na Festivalu u Rotterdamu, reditelj iz Suniferopola je navodno kriv i za preprodaju oružja, pa osnivanje terorističkih grupa kao što je “Pravy Sektor,” za čiju se koordinaciju brinuo izvjesno vrijeme. Tužitelj iz Rostova na Donu je pokazao i navodni video snimak, o akciji ukrajinskih nacionalista, zatraživši 23 godine kazne za cineasta.

Antifašist i anarhist Aleksandar Kolcenko je optužen za iste djelatnosti, pa je tužitelj tražio 12 godina zatvora. Ostala dvojica optuženih Atanasijev i Sirnogo su već osuđena na 7 godina prisilnog rada u logorima.

Europska Filmska Akademija i dvadesetak cineasta među kojima su Mike Leight, Wim Wanders, Aki Kurizmaki, Pedro Almodovar, Agnieszka Holland, Ken Loach, Bernard Tavernier, Stephen Daldry te ruski konzervativni reditelji Nikita Mihailov i Aleksandar Sokurov, uputili su pismo Vladimiru Putinu zatraživši oslobađanje cineaste koji je izjavio:
“Više od godinu zivim u Rusiji te pratim društvena i kulturna događanja. Propaganda vam je na visokoj razini, samo morate znati da u Ukrajini nema fašista. Vaše su nacionalističke trupe, nepravno ušle u oblast Dona i cijeli poluotok”!

Advokat optuženog Vladimir Samokin je izjavio da cineast nikada nije djelovao ni u jednoj terorističkoj organizaciji, a da je prije nego što će biti lišen slobode od strane ruske tajne službe FSB, pripremao drugi cjelovečernji film pod nazivom “Rhino”.
Presuda ce biti izrečena slijedećeg utorka.

Džana Mujadžić