Ukrajinski film ‘Pleme’ najgledaniji u svijetu

Drama od dva sata i 12 minuta, The Tribe, čiji su glavni protagonisti gluhi interpreti Yana Novikova i Gregoriy Fesenko, bazirana na svakodnevnici koledža za gluhonjemu djecu, donijela je ukrajinskom reditelju Myroslavu Slaboshpytskom svjetsku slavu i priznanja.

Trgovina drogama i alkoholom, prostitucija, pronevjere u sredini koja ima zadatak odgojiti maloljetnike, šokiraju.
“Nisam htio pokazati samo jako aktivne spolne navike polaznika ili nasilje, prisutno u ustanovi. Upotrijebljavao sam planove-sekvence, nastojeći pokazati kako gluhi upotrebljavaju cijelo tijelo za komunikaciju”- ističe cineast što je bio u zvaničnom programu ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Djelo koje nema teksta niti prijevoda jezika znakova, posjeduje još jednu osobitost jer priča univerzalnu priču. Nepunoljetne delikvente se može sresti bilo gdje. Što zapanjuje je činjenica da je radnja smještena u školu gluhih, u kojoj krađe i tuče čine dio svakodnevnice. Ukrajinski reditelj od 40 proljeća je zapanjio i snimanjem duge scene, prekida trudnoće-u direkt! Objasnio je svijetu kako bi bilo pogrešno vjerovati da su gluhi najprije ljubazni i mirni, sarmantni posmatraći postojanja koje ih zaobilazi.

Ostvarenje koje su vidjeli milioni gledatelja je prvi film što stavlja publiku u poziciju gluhe osobe. Njegova glavna glumicašsto u filmu nastoji otići u Italiju ali joj uništavaju vizu, uskoro počinje snimanje u Rimu.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *