U Sydneyu otvorena 3D izložba o tajnama egipatskog balzamiranja

Sydneyski muzej Powerhouse je u suradnji s Britanskim muzejom predstavio izložbu na kojoj se posjetiteljima uz pomoć moderne tehnologije otkrivaju tajne egipatskog balzamiranja.

Na izložbi se može vidjeti šest mumija starih između 1800 i 3000 godina, a 3D tehnologije nudi virtualni uvid u njihovu unutrašnjost. Izložba će biti otvorena do kraja travnja iduće godine.

Trodimenzionalne slike mumija, dopremljene iz British museuma gdje tijela nisu nikad razmotana, posjetiteljima omogućuju uvid u život karakterističan za područje Nila prije nekoliko tisuća godina, javlja Hina.

“Izložba, uz pomoć moderne tehnologije otkriva pojedinosti o materijalu korištenom za balzamiranje, a mumije su pritom ostale u izvornom stanju”, rekao je Daniel Antoine, kustos British Museuma, istaknuvši da “javnost prvi put ima priliku vidjeti unutrašnjost mumija”.

“Uz pomoć računalne tomografije mumije su snimljene iz različitih kutova, a potom su nastali 3D modeli na kojima se vide čak i arterije. Uz pomoć najnovije tehnologije saznalo se kakvo je bilo zdravstveno stanje pokojnika, od kakvih su bolesti bolovali i što je bio uzrok njihove smrti”, pojasnio je Antoine.