U Spielbergovoj političkoj drami o slobodi štampe glume Meryl Streep i Tom Hanks

Najslavniji glumci svoje generacije Tom Hanks i Meryl Streep glumit će prvi put zajedno u političkoj drami Stevena Spielberga, “The Post”.

Film će se fokusirati na ulogu Washington Posta u razotkrivanju dokumenata iz Pentagona 1971. godine, kao i tome kako se urednik Washington Posta kod američke savezne vlade izborio za svoje pravo da ih objavi.

Dvostruki dobitnik Oscara Tom Hanks igrat će urednika Bena Bradleeija, dok je trostrukoj dobitnici Oscara Meryl Streep pripala uloga izdavača Kay Graham.

Datumi snimanja još uvijek nisu poznati.

Pentagonski dokumenti, napisani kao interni dokument američkog Ministarstva odbrane, naziv je službene historije američkog vojnog, političkog i obavještajnog djelovanja na području Vijetnama od 1945. do 1967. godine. Javnost ju je postala svjesna tek nakon što ju je otkrio vojni analitičar Daniel Ellsberg te dostavio New York Timesu, koji je njen sadržaj 1971. godine objavio na naslovnoj stranici.

Pentagonski dokumenti su prvi put iz službenih izvora potvrdili nagađanja da su američke snage, prije i poslije eskalacije vijetnamskog rata, bile uključene u niz tajnih vojnih i obavještajnih aktivnosti. Dokumenti su imali ogroman utjecaj na američku javnost koja se još više počela protiviti sve nepopularnijem ratu, ali je i u značajnoj mjeri izgubila povjerenje u svoju vladu.