U Sarajevu se snima novi film, na ulicama prizori iz rata

Fai-bei-sogniBrojni prolaznici znatiželjno su posmatrali ruševine, UNHCR-ove folije na prozorima umjesto stakala, natpise – Pazi snajper i Wellcome to Hell, te oklopna vozila Ujedinjenih nacija.

Zapravo radi se o tome da se trenutno u Sarajevu snima italijanski film pod nazivom Fai bei sogni / Slatki snovi / Sweet Dreams. Prizori nas vraćaju u vrijeme kada je Sarajevo bilo pod opsadom.

Direktorica produkcije Mirela Lekić izjavila je za za Faktor.ba: ‘Izvršni servis koji u Sarajevu obavlja Centar za savremenu umjetnost Pro.ba, producentica Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo trenutno rade na filmskom projektu čuvenog italijanskog reditelja Marca Bellocchija. Radi se o dugometražnom italijanskom filmu koji se zove “Slatki snovi”, a koji prati život novinara Massima koji 1992. godine dolazi da izvještava iz opsjednutog Sarajeva.’

Radnja filma odvija se 1992. godine, pa je filmska ekipa svaku lokaciju na kojoj snima pretvarala u ratnu zonu.

Režiju film potpisuje Marco Bellocchio, a glavne uloge u filmu tumače: Bérénice Bejo, Valerio Mastandrea, Fabrizio Gifuni, Guido Caprino, Linda Messerklinger, Barbara Ronchi

Manje uloge u filmu ostvarili su domaći glumci Dražen Pavlović i Saša Krmpotić.

Film je zasnovan na autobiografskom romanu italijanskog novinara Massima Gramellinija. Roman o suočavanju sa majčinom preranom smrću i borbom sa emocijama u Italiji prodan je u više od miliona primjeraka.

Film će se u kinima pojaviti 2016. godine.

sweet-dreams2 sweet-dreams1 sweet-dreams