U Sarajevu premijera predstave “Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici”

Dino-MustaficAlbanski, srbijanski i bh. državljani različitih profesija (glumci, pisci, koreografi, redatelji) čine autorski i glumački tim u predstavi “Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici”, koja će premijerno biti izvedena u srijedu u Sarajevu.

Uloge tumače Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Armend Smajli, Adriana Matoshi i Jusuf Brkić, a autori su Gjergj Prevazi, Srđan Ćešić, Damir Imamović, Lejla Hodžić te Dino Mustafić.

Alban Ukaj, prištinski glumac koji već više od deset godina gradi uspješnu karijeru u BiH, smatra da umjetnici moraju vršiti svojevrstan pritisak da bi se te granice prevazišle umjetnošću i kulturom.

Predstavom glumci žele srušiti predrasude u nadi da će se ljudi pokrenuti i više komunicirati, da će ih na to potaći njihova lična iskustva i događaji i da će publika shvatiti da su sve te priče mogle biti i njihove, poručio je Ukaj.

“Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici” okarakterizirana je kao multimedijalna predstava koja kombinira izražajni jezik s video snimcima i svjedočenjima, a muzička dramaturgija zasnovana je na tradicionalnom instrumentu koji kulturološki povezuje Kosovare i Bosance, u obradi Damira Imamovića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *