U Prozor Rami se snima film “Drvo”

U Prozor Rami od prošloga petka boravi ekipa dramskih i filmskih umjetnika iz Portugala, Španije, Srbije, BiH i Njemačke, gdje snimaju film “Drvo”.

Producentica Joana Ferreiro i izvršna producentica Kumjana Novakova rekle su za Rama-Prozor.Info da je film “Drvo” film o cikličnoj formi zbivanja u našim životima.

“Radi se o čovjeku koji je kao dijete preživio Drugi svjetski rat i koji devedesetih godina prolazi kroz rat na ovim prostorima i na neki način pokušava naći samog sebe prije svih tih tragičnih zbivanja, odnosno upoznati sebe kao dječaka koji ulazi u život nekako čisto”, rekle su Ferreiro i Novakova.

Direktor filma André Gil Mata je iz Portugala u BiH došao 2013. godine i tada je shvatio da je upravo ta cikličnost u životu nešto što je zajedničko svim područjima i što spaja zemlje koje se bore s vlastitom prošlošću.

Režiserski pristup filmu je minimalistički tako da je svaka scena jedan kadar. U filmu glumi troje glumaca Petar Fradelić (Ibro), Filip Živanović (dječak), Sanja Vrzić (majka) i pas Arna.

Film se snima u Sarajevu, na Ramskom jezeru, Blidinju, Bjelašnici, a jedan dan snimanja je bio u Gračacu. Film prati vodu jer se priča događa kao putovanje glavnog glumca koji barkom pokušava doći do pitke vode.

Iako se cijeli film snima na prostoru BiH, a radnja filma je život i sudbina čovjeka sa ovih prostora, niko od lokalnog do državnog nivoa ne zna da su ti ljudi uopće tu. O bilo kakvoj finansijskoj pomoći u vidu koprodukcije filma da ne govorimo.

U ekipi je 31 osoba, a ovisno o lokaciji bude ih više ili manje. S obzirom na to da su u Prozor Rami uvjeti snimanja poprilično teški jer je jezero poluprazno, a i noćno je snimanje, imaju malo veću ekipu.

O Prozor Rami i Ramskom kraju imaju samo riječi hvale. Zadivljeni su prirodom koja ih okružuje i ljudima koji su ih ugostili. Iako su Joana i Kumjana ranije boravile u Rami ostale su iznenađenje niskim nivoom vode u jezeru, pa im je ovo na neki način i nova slika Rame.

Sa snimanjem u Prozor Rami završavaju 27. februara, a nakon toga idu na Blidinje, pa se ponovno vraćaju u Prozor Ramu. zatim idu u Sarajevo na par dana i na Bjelašnicu gdje i završavaju snimanje.

Finansiranje ovog filmskog projekta je u potpunosti iz Portugala, a nadaju se da će do kraja februara uspjeti završiti snimanje filma i da će film biti gotov 2018. godine.

(klix.ba)