Home / Vijesti / Filmski festivali / U Future Frames selekciji Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary i dva bh. flima

U Future Frames selekciji Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary i dva bh. flima

Dva bh. filma uvrštena u Future Frames selekciji Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, kojeg podržava European Film Promotion.

Naime, riječ je o filmu “Čistoća” Nevena Samardžića, sada već bivšeg studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu kojeg je kandidiralo Udruženje filmskih radnika BiH i filmu “Regained Memory” Stijna Boume, koji je nastao u produkciji Sarajevo Film Academyja, a koji je uvršten na prijedlog EYE International iz Holandije.

Film “Čistoća” premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film i Specijalnu nagradu žirija u BH Film studentskom programu.

EFP Future Frames program promoviše novu evropsku kinematografiju i obećavajuće mlade talente. Kandidate preporučuju organizacije članice EFP, a selektira umjetnički tim Karlovy Varymeđunarodnog filmskog festivala.

Deset izvrsnih studenata filma i diplomanata iz filmskih škola širom Evrope sudjeluju u trodnevnom programu koji im pomaže i olakšava probijanje na međunarodnu filmsku scenu.

Osim predstavljanja svojih filmova i razgovora o njima s KVIFF publikom, mladi autori također sudjeluju u ekskluzivnom masterclassu s međunarodno priznatim filmskim profesionalcima i prisustvuju industry sastancima s festivalskim selektorima, sales agentima, producentima, filmskim fondovima i drugim važnim članovima filmske industrije.

Filmski festival Karlovy Vary ove godine će biti održan od 29. juna do 7 jula.