U dolini ljubavi i mira – Muzički portret Bosne i Hercegovine

in-the-valley-of-love-and-peaceU dolini ljubavi i mira je muzički portret pejzaža prirode domovine između neba i zemlje i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Komponovan i odsviran sa umjetničkom i stvaralačkom odlučnošću da se lirika prirode i istorija domovine pretvori u zvuk klavira i harmonike.

Muzički portret Bosne i Hercegovine u trajanju od 33 minute je snimljen u petak 9. septembra 2016. godine u Muzičkom Centru Pavaroti Mostar. Slikovitost zvuka i spoj srednjovjekovne, orijentalne, sefardijske, cross-over i klasične muzike predstavljene su kroz 7 novih kompozicija na klaviru i 1 na koncertnoj harmonici : 1. Medieval Tombstones – Srednjovjekovni stećci 2. In The Valley of Love and Peace – U dolini ljubavi i mira 3. Orient has come – Orijent je došao 4. Fleur de Lys – Ljiljan 5. Between heaven and earth – Između neba i zemlje 6. The End of Old Bridge – Kraj Starog mosta 7. Birth of New Bridge – Rođenje novog mosta 8. Mostar.

U dolini ljubavi i mira je inspirisan rijekom Neretvom i srednjovekovnim bosanskim nadgrobnim spomenicima Stećci, proglasenim UNESCO Svjetskom baštinom 15 jula 2016 godine. Tihi spavači, ambasadori istorije i kulturna posebnost Bosne nastali između 12. i 16. stoljeća na prostorima današnje Bosne i Hercegovine, Jadranske obale na tlu Hrvatske, Kotorskom zaljevu u Crnoj Gori i istočno od Drine u Srbiji. Kraljevina Bosna u 12.om vijeku u okviru prvog bosanskog kralja Tvrtka. Zatim u jednom od simbola i ukrasa stećaka, čovjeka koji stoji s jednom rukom podignutom i sa otvorenim dlanom, možda u znak odanosti. Ljiljan, poznatiji u svjetu kao Fleur de Lys symbol mnogih zemalja i civilizacija i jedan od simbola Bosne i Hercegovine jos od 1377 godine. Katarina posljednja kraljica srednjovjekovne Bosne. Orient i sefardijska baština. Grad Mostar i Stari i Novi most.

Osmi samostalni album In the Valley of Love and Peace – U dolini ljubavi i mira je posvećen svim ljudima u Bosni i Hercegovini između rijeke Drine, Save, Une i Jadranskog mora, svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori i ljudima sirom svjeta koji gaje osjećaje prema prirodnom i kulturnom blagu naše zemlje.
Muzički portret U dolini ljubavi i mira je dostupan putem digitalne internet distribucije CDBABY iTunes, Amazon MP3, Google Play, Shazam I www.nihad-accordeon.com

Nihad Hrustanbegović- Biografija

Nihad Hrustanbegović (1973.), filmski kompozitor, maestro na klasičnoj harmonici, pijanista i profesor muzike je umjetničku karijeru započeo kao devetogodišnjak. Osnovnu muzičku školu je zavrsio u Bijeljini a Srednju Muzičku školu u Tuzli. Tri puta zaredom: 1988, 1990. i 1991. godine je bio dobitnik nagrada na Bosanskohercegovačkim i Jugoslavenskim takmičenjima mladih talenata. 1995. godine postaje student holandskog Konzervatorija ArtEZ i Messiaen Akademije u gradu Amhemu. Kao student Hrustanbegović je bio član Erasmus projekta, intenzivni program za studente harmonike širom Evrope u oblasti originalne muzike u Grazu, Kopenhagenu, Rotterdamu, Helsinkiju, Berlinu i Essenu i pohađao časove kod najeminetnijih profesora na svijetu kao što su Friedrich Lips James Crabb, Margit Kern i Matti Rantanen.

Nihad Hrustanbegović je odsvirao više od 1.000 koncerta u posljednjih 20 godina. Pored velikog broja solističkih koncerta, svirao je i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu. Maestro Hrustanbegović imao je posebnu čast nastupiti sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu, 2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu, i na otvaranju Sarajevo Film Festivala 2013. Učestvovao je u najgledanijim emisijama nizozemske televizije, poput “Top 2000”, ”Slobodni zvuci”, ”Top 2000 A GoGo”, “Svijet se nastavlja okretati dalje”. ”. Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS), “Performans na najvećem nivou” (La Montagne, Francuska), “Čudo” (Le Progres)…

Album “Četiri godišnja doba”, slavno djelo italijanskog majstora, maestro Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na harmonici i dobio sjajnu kritiku na stranici klassiek-centraal.be, najvažnijem portalu posvećenom klasičnoj muzici u Belgiji i Holandiji.Muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put jednom albumu izvedenom na harmonici cijelih pet zvjezdica, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”.“Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu.” Maestro Hrustanbegović je nakon izlaska albuma nastupao u Concertgebouw i Kraljevskom Carre teatru u Amsterdamu, Viteskoj dvorani u Den Haagu, a zatim imao petomjesečnu koncertnu turneju u Francuskoj, gdje je nastupio i u katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a.