U Beču sinoć zatvoren filmski festival Viennale 2016

gartenbaukino_alexander-tuma

Gala predstavom američkog filma “La La Land” i proglašenjem dobitnika nagrada sinoć je zatvoren ovogodišnji internacionalni filmski festival “Viennale 2016”, koji je trajao od 20. oktobra.

Iako je ovogodišnji festival trajao dan kraće u odnosu na proteklu godinu, s 92.300 posjetitelja postignut je ipak veliki uspjeh, te se broj rasprodatih projekcija popeo na 154 u odnosu na prošlogodišnjih 123.

Najboljim igranim filmom proglašen je “Thank you for Bombing” austrijske redateljice Barbare Eder, a najboljim dokumentarnim filmom “Holz Erde Fleisch” (Drvo Zemlja Meso) austrijskog redatelja Sigmunda Steinera.

Nagrada publike dodijeljena je filmu “Under the Shadow” iranskog redatelja Banaka Anvarija. Fipresci-nagradu međunarodnih filmskih kritičara dobio je film “Bodkin Ras” holandskog redatelja Kaweha Modirija.

– Ovogodišnje 54. izdanje festivala obilježili su i film “Manchester by the Sea” američkog reditelja Kennetha Lonergana, koji je otvorio ovogodišnji festival, izložba i koncert američke umjetnice Patti Smith, kao i veliki broj značajnih internacionalnih režisera poput Betranda Bonella iz Francuske, Abela Ferrare iz SAD-a i Cristija Puiua iz Rumunije – saoopćila je EUROCOMM-PR Sarajevo.