U 96. godini iščezla Michele Morgan

Najprivlačniji pogled francuskog filma ugasio se ovog tjedna jer je u 96 godini umrla mitska glumica Michèle Morgan. Mnoštvo njezinih biografa ističe da je bila stogodišnjakinja!

Najljepše oči francuskog filma

Početak karijere lijepe Simone Russel, što je bilo pravo ime poznate umjetnice, obilježen je uspjehom. Iako rođena u bogatom pariškom predgrađu Neuilly sur Seine, odrasla je u normandskom gradu Dieppeu i kao četrnaestgodišnjakinja pobjegla baki u Grad svjetlosti, da bi slijedila časove glume u klasi čuvenog René Simona. “Obala u magli”/Le Quai des Brumes/, poznato ostvarenje Marcela Carné je na velika vrata uvodi u galsku ali i svjetsku sedmu umjetnost, nakon učešća u slavnom filmu “La Gribouille” Marca Allégreta. Kultna izreka Jeana Gabina :”Znaš, imaš lijepe oči!”-ponavljana je posvuda u svijetu. Manje je upamćen njezin odgovor : “Poljubi me!”- kojim je glumica afirmirala svoju seksualnost i osobne želje, u doba kada to nije bilo dozvoljeno ženama. Iste 1938. sa Gabinom snima u Berlinu, beznačajan film u režiji Mauricea Gleiza.
Ulogom Nelly u Carnéovom remek-djelu, lansirala je modu balonera-haljina, zahvaljujući Coco Chanel, koja je kreirala kostime.

Hollywwodska iskustva

Michele Morgan koja je svoje umjetničko ime dobila zahvaljujući američkoj banci Morgan, očaravala je melankolijom i posebnom tugom, spojenim sa njezinom velikom ljepotom pa su bile privlačne nekadašnjim cineastima koji su potencirali sudbine tragičnih žena, na velikom ekranu. Morgan i Gabin su zajedno otisli u Californiju kao izbjeglice pa je glumica, što nije imala sentimentalnih spona sa slavnim glumcem, ujedno oficirom galskog pokreta otpora, vrijedno učila engleski i uzimala satove pjevanja. Interpretirala je glavnu ulogu u ostvarenju “Joan of Paris”, reditelja Roberta Stivensona, snimljenog 1942. godine. Nastavila snimati s Edwinom Marinom, rediteljem filma “Two Tickets for London”, godinu kasnije. Michael Curtiz, najpoznatiji Mađar Hoolywooda joj je povjerio ulogu u ilmu “Passage to Marseille” uz Humphreya Bogarta koji je nastojao pobijediti razočaranje, uvjetovano razvodom.
Alfred Hitchcock joj je htio podariti ulogu u “Optužbi”/Suspiction/ ali je njezino znanje engleskog bilo nedovoljno pa je zamjenila Joan Fontaine. Isti razlog je bio krivac što je Ingrid Bergman dobila ulogu u čuvenoj “Casablanci”, već pomenutog, veoma nervoznog ali genijalnog Mađara Curtiza, koji je terorizirao interprete.

Glumica, slikarica i sretna baka

Po povratku u Francusku Michele Morgan ne snima nekoliko godina. Pomno čita scenarije i odabire ulogu slijepe djevojke, u ostvarenju Jeana Delannoya “Pastoralna Sinfonija”, pa je dobila priznanje za najuspješniju žensku ulogu, na prvom Festivalu u Cannesu 1946. godine. Tada upoznaje Olgu Marković Horstig- Primuz, beograđanku što ubrzo postaje glumicina umjetnička agentica, zahvaljujući kojoj je autorica ovih redova 1982., intervjusala slavnu umjetnicu.
Michele Morgan je ostvarila značajne interpretacije historijskih ličnosti poput Marie Antoinette, carice Joséphine ili Marie Chapdelaine. Odbila je surađnu sa Viscontijem i Antionionijem koji je htio uvrstiti u umjetničku ekipu filma “Noć”.
Uspješna slikarica, šezdesetih godina prošlog stoljeća se vratila sedmoj umjetnosti u filmovima Michela Devillea i Claude Loloucha sa kojim je snimala ostvarenje pod nazivom “Mačka i miš”.
Njezina unuka, 35-godisnja Sarah je bakina “slika i prilika” te često seta modnim podijima. Glumicin jedini sin Michael Mike Marshall što je nekoliko godina ranije preminuo od zločudnog tumora, ima četiri naslijednika.

Džana Mujadžić