U 48 godini umro muzičar i producent Johann Johannsson

Islandski kompozitor Johann Johannsson, nominovan za Oscara i dobitnik zlatnog globusa umro je juče u Berlinu. Imao je 48 godina, a uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Smrt Johannssona Potvrdio je njegov menadžer Tim Husom.

Poznat po kompozicijama koje često kombinuju elektroniku s klasičnim orkestriranjem, Johannsson zasluge uključuju osvajanje zlatnog globusa za The Theory of Everything i Last year’s mother iz 2015. godine.

Theory od Everything je također nominovana za Oscara, BAFTA i Grammy nagrade.

Godine 2016 Johannsson je nominovan za Oscara i BAFTA nagrade za njegove kompozicije za film “Sicario” režisera Denisa Villeneuvea. Iste godine Johannsson je komponovao i za “Arival”, još jedan saradnja sa Villeneuveom, za koju je Johannsson dobio Zlatni globus, nominaciju za BAFTA i Grammy.

Johannsson je sarađivao s režiserom Darrenom Aronofskyjem na filmu “Mother” iz 2017. godine. Kao kompozitor, zajedno sa Hildurom Guonadottirom, za “Mary Magdalene”, Gart Davisovu “Biblical”, čija je premijera najavljena ove godine u kojoj glume Rooney Mara, Joaquina Phoenixa i Chiwetela Ejiofora.

Uz njegova filmska dostignuća, Johannsson je imao i karijeru kao solo muzičar i komponovao je muziku za pozorište, ples i televiziju. Njegov prvi solo album, Englabörn, objavljen je 2002. godine. Kasnija djela uključuju Virðulegu Forsetar (2004), Fordlândia (2008), IBM 1401 – Korisnički priručnik (2006), himne himara (2010) i Orfeja (2016).

Godine 2015., u Metropolitanskom muzeju za umjetnost u New Yorku, premijerno je prikazana pjesma “Drone Mass”, djelo Jóhannssona za gudački kvartet, elektroniku i vokalni sastav.

Tim Husom, menadžer Jóhannssona, dao je sljedeću izjavu: “Jako sam tužan. Danas sam izgubio prijatelja koji je bio jedan od najtaalentovanijih muzičara i inteligentnih ljudi koje sam poznavao. Dugo smo bili zajedno”.

Agencija Gorfaine/Schwartz rekla je: “Duboko smo ožalošćeni iznenadnim gubitkom našeg klijenta i dragog prijatelja Johann Johannssona, čiji je veliki tanet, poniznost i ljubaznost obogatila naš život. Njegova je muzika inspirisala mnoge nove generacije režisera i kompozitora. Mnogo će nedostajati njegovoj porodici, kao i cjelokupnoj filmskoj i muzičkoj zajednici”.