TV serija “Wayward Pines” osvaja Stari kontinent

wayward-pinesMatt Dillon više ne spada u svjetske zavodnike, posto godine čine svoje, a glumac, očito, voli jesti! Međutim višak kilograma ne smeta umjetniku biti junakom jako tražene tv serije “Waywar Pines”, koju specijalisti stavljaju u red kultnih ostvarenja, poput “Twin Peaksa” i “Zatvorenika”.

Fikcija je adptacija poznate trilogije Blakea Croucha i rezultat je velike nadarenosti i vještine poznatog Nighta Shyamalana /Šesto čulo/, koji je realizirao i producirao prvu epizodu.

Sve započinje banalnom saobraćajnom nesrećom. Ethan Burke, agent američke tajne službe, polazi u potragu za kolegicom, nestalom za vrijeme ankete u Wayward Pines, malom, šarmantnom i čistom gradiću u državi Idaho.
Nakon udesa Burke-Dillon se budi u gradskoj bolnici, bez ličnih stvari koje želi ponovo imati i prikupiti. Ubrzo shvata da je zatvorenik čudne citadele, nastanjene neobičnim stanovnicima pod utjecajem nepoznate, fašistički usmjerene moći.

Agent uskoro saznaje sedam odredbi, lažnog ličnog raja: “Profitirajte postojanje, budite sretni, radite mnogo, uvijek odgovorite na telefonske pozive, ne govorite o prošlosti, niti o predhodnom načinu postojanja, ne pokušavajte otići odavde”!

Monstrumi, zebnja i naučna fantastika su pomagala prvih deset epizoda koje je ostvario Chad Hodge, po čuvenoj trilogiji.
Kao i poznati “Zatvorenik” Georgea Marksteina iz 1967/68, Burke se uvijek vraća na polaznu tačku, uprkos vještini i projektu bježanja od zla, kojim je okružen.

Serija podsjeća i na “Lost” koji se prikazivao od 2004 do 2010 godine, i čiji su tvorci J.J. Abrams, Damon Lindelof i Jeffrey Lieber.
Blake Crouch je napisao zaključak prvog dijela “Wayward Pines” 8. aprila 1990. godine, kada je prikazivana kultna serija “Twin Peaks” Marka Frosta i Davida Lyncha.
Blake ne krije uticaj: “Imao sam 12 godina i nikada neću zaboraviti osjećaj koji me je obuzimao gledajući stanovnike udaljenog grada, zabrinjavajućeg i posebnog, gdje ništa nije bilo na svom mjestu!”
Sjevernoamerički pisac se ne odriće ni lične frustracije prouzrokovane naglim krajem davne serije, čiji je ugođaj prenio u svoju trilogiju. Ali Blake je savremeni stvaratelj, pa skrivenim kodom ostavlja strašne mogućnosti njezinog završetka, jednovremeno stvarajući tlo za novi nastavak.

Upečatljivog glasa i promijenjene spoljašnosti, Matt Dillon, nekadašnji junak Outsidersa ili filma Collision, oživljava agenta Burkea kao prividno izgubljenog u sredini koju ne razumije, ali odlučnog otkriti tajnu Wayward Pinesa i mogućnost odlaska.
Melissa Leo, nagrađena “Oscarom” za ulogu u “Fletcheru”, odlično interpretira zastrašujuću medicinsku sestru koja, možda ne posjeduje sposobnosti, koje stalno istiće.
Terrence Howard, slavljen zbog učešća u seriji “Empire” magistralno tumaći šerifa-tiranina, koji despotski vlada gradom koji će mu se na kraju osvetiti.
Carla Guigino, poznata iz filma “Noć u Muzeju” je izvrsna Kate Herwson, jedna od dva agenta koje traži Ethan Burke, koja postaje voditeljica otpora u gradiću.
Toby Jones i Shannyn Soussamon su savršeni interpreti sporednih uloga, i dijele efikasnost jedne od najzačuđujućih aktuelnih tv serija, u kojoj je sve nepredvidljivo.

Džana Mujadžić