Treći dan Sarajevo film festivala obilježio dolazak Bona Voxa

Iako je treći dan 27. Sarajevo Film Festivala obilježio dolazak Bona Voxa, muzičkog umjetnika i velikog prijatelja Sarajeva i Sarajevo Film Festivala, na premijerno prikazivanje novorestaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA Wima Wendersa, filmska publika je uživala i u drugom bogatom festivalskom programu.

Svjetskom premijerom filma ELEGIJA LOVORA crnogorskog redatelja Dušana Kasalice, kojem je ovo dugometražni prvijenac, nastavio se Takmičarski program – igrani film. U filmu pratimo život Filipa (Frano Lasić), uglađenog univerzitetskog profesora čiji se život urušava, brak okončava, ali on naoružan samopouzdanjem, te s neobičnom lahkoćom suočava se s novim okolnostima.

Sarajevska publika sinoć je imala priliku pogledati i regionalnu premijeru filma ŽENE PLAČU Vesele Kazakove i Mine Mileve, koji je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu. Obje redateljice stasale su uz Sarajevo Film Festival, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment festivala CineLink, a kasnije i takmičeći se za nagrade u službenom programu. ŽENE PLAČU je njihov drugi igrani film u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. Svojim prvim filmom MAČKA NA ZIDU bile su u konkurenciji za Srce Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala (2019.), a Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu MILA S MARSA (Zornitsza Sofia) koji je 2004. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji film. Kazakova glumi i u ovom filmu, dok je u glavnoj ulozi poznata glumica Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica koja je nominirana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU te za nagradu Oscar.

U drami ŽENE PLAČU prema istinitoj priči, prikazana je krhkost i apsurdnost moderne bugarske porodice te nasilni protest protiv rodne ravnopravnosti.

U sinoćnjem programu Open Air-a bio je debitantski igrani film Panaha Panahija HVATAJ SE CESTE, prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu u sekciji Festival’s Directors Fortnight. Ovo je film o haotičnoj, nježnoj porodici koja putuje kroz surov krajolik.

Večeras, 16.08. od 20:00 održat će se ceremonija dodjele nagrada za TV serije u kongresnoj dvorani hotela Holiday. Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodni plasman.