Filmski festivaliVijesti

Treći dan 17.Beldocsa u znaku domaćih premijera i  programa za mlade Austrijski kolektiv Total Refusal predstavio dva filma

Trećeg dana 17. Beldocs festivala u Srpskom takmičarskom programu prikazana su dva filma: „Heterotopija“ Nikole Nikolića, koji, po rečima autora predstavlja koegzistenciju dva međusobno isključiva fikcionalna identiteta i „Izbor za mis zatvora“, Srđana Šarenca, koji se na jedan vrlo zanimljiv način bavi ženskim pravima u zatvoru, vraćanju samopouzdanja devojkama, kako bi se osećale kao da su slobodne.

Foto Filip Olćan

Veliku pažnju privuklo je i nekoliko naslova koji su mahom bili posvećeni mlađim generacijama – Teen program. Prikazan je film „Večni ti“, nemačkog rediteljskog dua Hansa Bloka i Morica Risevika, koji se bavi startap projektima koji koriste veštačku inteligenciju kako bi kreirali avatare preminulih osoba i omogućili ljudima da sa svojim voljenima razgovaraju nakon njihove smrti. Iz ovog programa prikazan je i film „Copa 71“ britanskih reditelja, Dzejmsa Erskina i Rejčel Remzi, koji govori osvetskom prvenstvu u fudbalu za žene u Meksiku 1971.

Posebno zanimljiv deo Teen programa je bio i deo Beldocs specijala – „Opstanak nije dovoljan“, gde su predstavljena dva filma austrijskog kolektiva Total Refusal: „Jedva da radim“ i „Kako nestati“. Oba ova filma otvaraju širok spektar savremenih društvenih tema putem istraživanja zakonitosti komercijalnih kompjuterskih igara. Nakon projekcija, gost kustos Beldocs specijala, Srećko Horvat, imao je zanimljiv razgovor sa rediteljima ovih filmova.

U okviru Međunarodnog takmičarskog programa prikazana su četiri filma: „La Reina“, češkog reditelja Nikole Klingera, „Dosadni dani i noći“, kineskog reditelja Gua Žeminga, zatim „Glupane glupi“, reditelja iz Hrvatske, Andrije Tomića, kao i „Porodica na određeno vrijeme“, reditelja Seada Šabotića iz Crne Gore.

Četvrtog dana festivala, 25. maja, ne treba prospustiti posednji deo Beldocs specijala „Opstanak nije dovoljan“, kada će se prikazati u Dvorani kulturnog centra film: „Teraforma“ koji prati istoriju i posledice ljudske želje da zauzda prirodu prilagođavajući je sopstvenim potrebama. Nakon projekcije Srećko Horvat razgovor sa savremenim filozofom Federikom Kampanjom. U okviru istog programa u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan film „Okupirani grad“, čuvenog oskarovca, Steva Mekvina.

Kultno dokumentarno ostvarenje „Kramb“, film koji slavi 30 godina od svoje premijere, biće prikazan u Kinoteci u kosovskoj u 21h.

U okviru Srpskog takmičarskog programa, četvrtog dana Beldocsa biće prikazana dva filma i to u Domu omladine Beograda od 19.30: „Džojmejkers“, Jelene Radenović i „Kad porastem“, Jovane Avramović.

Za nedelju, 26. maj posebno najavljujemo projekciju filma Frederika Vajzmana: „Menus Plesir- Les Troisgros“, u 15.00 u DKC, kada će publici biti priređena prava gastronomska poslastica od strane Branka Kisića iz Kulba Književnika.

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)