“Trashed” započeo europsku promociju

trashedMnoštvo nagrada i priznanja

Dokumentarno, dugometražno ostvarenje Candide Brady sa Jermy Ironsem, učestvovalo je na 40 različitih festivla i filmskih smotri među kojima se izdvajaju : zvanični program Festivala u Cannesu dok je na pariškoj međunarodnoj manifestaciji okolišnog filma, dobio Nagradu žirija. Predstavljen je u Tokyju gdje je osvojio Priznanje žirija a na Los Angeles Movie Awards mu je uručeno Priznanje ekselencije i nagrada za najbolju montažu. Na Festivalu filma u Maui na Havajima- Movies that Matter- dobio je nagradu publike a UK Green Film Festival mu je dodijelio Zelenu palmu!

“Trashed” je u Kievu nagrađen Velikom nagradom na poznatoj smotri dokumentarnog filma a na turinskoj manifestaciji Cinema Ambiente, je specijalno imenovan. Dokumentarac je uvršten i u zvanični program londonskog Raindance festivala, isto kao i u Vancouveru pa Riu de Janeiru pa Festivalu u Abu Dhabiju. Prikazan je i na Sarajevo Film Festivalu u programu Specijalnih projekcija.

Slijedeći geslo “Zemlja nije kanta za smeće”-“oskarizirani” engleski glumac je putovao svijetom studirajući i proučavajući oštećenja nastala zbog neplanskog i ne dozvoljenog skupljanja otpadaka, na različitim depoima za koje ne postoje odobrenja. Irons zahvaljujući filmu, upućuje planeti glas nade, pokazujući kako postoje načini pravilnog rješenja ovog, zajedničkog, problema. Upitan zašto je učestvovao u projektu, slavni glumac je izjavio:
-Htio sam učestvovati u nastajanju ostvarenja koje podvlaći iskonske i aktualne društvene probleme. Candida Brady i ja smo obradili mnoštvo tema i sadržaja, ali nas je oboje najviše zanimalo pravilno rješenje odnošenja i deponiranja smeća, u svim dijelovima svijeta. Pošto sam glumac, uvijek sam se smatrao pripovjedačem, pa mi je učešće u filmu izgledalo logični napredak u profesiji. Pomogao sam da različite mecene i finasijere pomognu a uspio sam i nagovoriti mog prijatelja, slavnog kompozitora Vangelisa, pridružiti se projektu. Snimanje se održavalo u Vietnamu, Francuskoj, Islandu, Americi, Beyrouthu jer smo nastojali pokazati raširenost negativnih okolnosti polaganja otpadaka, kao i u cijelom svijetu.

Reciklirati otpadke

Zadržali smo se na depou Sidon na jugu Beyroutha, gdje je brdo otpadaka iznad plaže pune kupaca. Na Islandu su javne institucije dopustile da ih zavedu dobro plaćeni eksperti, nestvarnim obećanjima o brzom rješavanju problema. U Yorkshireu su mi toksičke planine otpadaka otkrile svu ozbiljnost stvarnosti i gomilanje smeća, iza moje kuće.
U mnoštvu zemalja stanovnici traže kontroliranu insineraciju smeća, koje bi se moglo pretvoriti u energiju, što nije dobra ideja. Otkako smo sve to snimili, uvjeti odstranjenja otpadaka su postali teži!
Ali u San Franciscu sam vidio “mjesto nade”, gdje je moguće ostvariti ekonomski rentabilna rješenja. Sva ta otkrića su mi pomogla da se osvijestim i shvatim urgentnost problema, koji moramo svi zajedno, brzo i efikasno riješiti.

Slavni interpret mnoštva remek-djela svjetske sedme umjetnosti je objasnio i često upotrebljavanu poruku filma “Nula otpadaka”!

-Saznao sam da je San Francisco ostvario 80% recikliranja smeća i približio se “Zero Dechet”-u ali New York, upravo, uspijeva reciklirati samo 15% otpadaka. Smatram da bi opća politika upravljanja morala biti u hitnim programima vlada, svih zemalja. Ne smije ih se paliti ili zakopavati, nego pozvati građane da smanje količine smeća koje treba reciklirati. Povećanje nezaposlenosti posvuda mora pomoći stvaranje novih i revolucionarnih industrija, koje bi trebale stvoriti profit i ostvariti mnoštvo radnih mjesta.
Film, nedavno prikazan u Parizu, otvorio je svoju starokontinentalnu turneju što će trajati nekoliko mjeseci.

Džana Mujadžić