Tragična priča Meryl Streep: Ljubav njenog života umrla joj na rukama

Ona je jedna od najpoznatijih dama u svijetu umjetnosti. Glumica, oscarovka, dobitnica brojnih nagrada. Meryl Streep nikada u životu nije imala dlake na jeziku. Iako je dugo osmijehom skrivala tugu koju sa sobom nosi, tek prije nekoliko godina odlučila je progovoriti o patnjama koje je preživjela.

Život joj nije bilo nimalo lagan. Dva puta je napadnuta, a jednom su je kriminalci toliko tukli, da se ona pravila da je mrtva kako bi prestali.

– Jednom sam napadnuta na ulicama New Yorka. Pravila sam se da sam mrtva kako bi me prestali tući. Bilo je to kao da gledam svoje tijelo kako pada sa 20 metara visine – jednom prilikom je ispričala Streep, koja se nakon napada tokom kojeg je bila na ivici smrti, jedva oporavila.

Međutim, tu nije bio kraj nezgodama. Jedno večer je bila u društvu dobre prijateljice.

– Meni blisku osobu napadali su i tukli. Tada sam poludjela i počela sam udarati napadača. Sa mnom je bila i Šer. Otjerale smo napadača, to je bilo čudo – rekla je Meryl na dodjeli nagrada za istraživačko novinarstvo.

Međutim, možda najljepša, a ujedno i najtragičnija priča je o ljubavi njenog života, kolegi John Cazale, u kojeg se zaljubila prije četiri decenije. John je od Meryl bio stariji 14 godina i ljubav je buknula još od prvog momenta kada su se upoznali, 1976. godine.

– Nikada nisam nekog takvog upoznala. Bio je jedinstven, vrlo saosećajan i znatiželjan – rekla je Meryl kasnije o Džonu.

Iako su se mnogo voljeli, par nije mogao učiniti ništa kada se Džon 1977. godine razbolio. Po nalogu prijatelja, otišao je kod ljekara i odmah je ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća. U tom momentu, Meryl je sjedila u ordinaciji i samo nijemo posmatrala svoju ljubav, da bi se odjednom trgla i pitala: “Gdje ćemo danas na večeru?”.

Ovo je bio početak njene borbe, koja je trajala sve do samog kraja, kada je John umro.

Glumac je, kada je saznao da boluje, odmah otkazao sve projekte na kojima je igrao, a Meryl je počela raditi punom parom i još više nego ranije.

– Moj voljeni je teško bolestan i s vremena na vrijeme je u bolnici, kao sada. Divno se brinu o njemu i dajem sve od sebe da ne smetam okolo krsteći ruke, ali konstantno brinem i pretvaram se da sam vedra, što me mentalno, fizički i emotivno iscrpljuje više nego bilo šta u mom životu – povjerila se Streepu pismu koje je poslala svom profesoru drame sa Jejla i u jedinom momentu kada je spomenula teške momente u zajedničkom životu.

John je početkom marta primljen u bolnicu, a 12. marta ljekari su zvali Meryl kako bi joj saopćili da je gotovo. Ona je držala svog voljenog u rukama i tako se ugasila jedna velika ljubav.

Glumica se nakon ovog gubitka veoma teško oporavila i nakon toga udala se za američkog skupltora Dona Gummer, sa kojim živi i danas i imaju četvero djece.