Liste filmova

Top 5 Legendarnih filmova 90-tih

Na našem podneblju kada se spomenu 90-te, malo toga lijepog nam pada na pamet. To je bilo vrijeme besmislenih ratova, velike ekonomske i moralne krize, svega pogrešnog što se može dogoditi jednom podneblju.

Međutim, piscu ovih redova, koji je veliki filmofil, 90-te su donijele mnogo toga lijepog što se tiče legendarnih ostvarenja iz filmske umjetnosti. Kao i svaka Top lista i ova će naići na odobravanje i na kritiku, ali naprosto ovih 5 filmova koji su napravljeni tijekom 90-tih je zaista zaslužilo epitet legendarnih.

5. Terminator 2 (1991)

Iz ove perspektive dosta mlaka priča, ali te 1991. godine ovaj film je pomaknuo granice. Nastavak originala iz 1984. godine sa Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi, donio je mnogo akcije, za današnje uvjete možda i previše krvavih i brutalnih scena, ali također donio je i neke replike koje su ostale i do danas. Nema osobe koja se ne sjeća završne scene i Arnoldovog napuklog glasa kako govori: „I’ll be back.“ Popularnost filma je bila ogromna, pogotovo jer je po prvi put na ekranima viđena kompjuterski obrađena tehnologija koja je filmu donijela brojne nagrade. Također, flim je zaradio preko 700 milijuna dolara na blagajnama kina, a popularnost ovog filma je prenijeta i na druge stvari. Nastali su brojni nastavci ovog filma, koji nisu uspjeli da dostignu popularnost ovog naslova. Popularnost Terminatora 2 je bila tolika da je poznati provajder igara Microgaming napravio i online slot igru sa ovom temom koja je vrlo popularna i dan danas. Sve u svemu ovaj film sigurno zaslužuje da bude na ovoj listi.

4. Titanic (1997)

Mislim da nije bilo osobe u kinu te večeri koja nije lila suze za mlađanim Leonardom Di Kapriom. Ova romantična drama sa tužnim krajem je još jedno remek djelo redatelja Džejmsa Kameruna, koji je režirao i Terminatora 2.

Film je doživeo ogroman uspjeh, nominiran je za Oskara u čak 14 kategorija i osvojio je nevjerojatnih 11.

U filmu je viđena nevjerojatna kemija između glavnih glumaca, već pomenutog Di Kaprija i Kate Winslet, koji su uspjeli dočarati ljubavnu priču koja je prkosila svim pravilima tog vremena. Čak i danas, kada se sjetimo ovog filma suze same krenu. Naprosto remek djelo kinematografije.

3. Forrest Gump (1994)

Nevjerojatna životna priča koja se prožima kroz desetljeća, ova romantična komedija i drama je osvojila srca ljubitelja filma iz cijelog sveta. Tom Hanks u ulozi života, glumi Forrest Gump-a, čovjeka sa niskim koeficijentom inteligencije, ali sa velikim srcem koji kroz život ide naivno  unatoč brojnim nedaćama uspijeva da pobjedi i bude sretan.

Ovaj film je doživio veliku popularnost među publikom i doneo je nevjerojatnu zaradu producentima.

Ako ga nikad niste pogledali, naprosto Forrest Gump je nevjerojatna motivacijska priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

2. Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg je režirao mnogo odličnih filmova, ali Schindler’s List je možda i njegovo najbolje delo. Veoma potresna priča o Poljskim židovima tijekom drugog svjetskog rata i čovjeku koji je učinio sve kako bi pomogao u ta grozna vremena.

Film je nevjerojatno potresan i dirljiv u isto vrijeme i zaista je teško objasniti i prepričati ga u nekoliko rečenica. Naprosto ovo ostvarenje ima toliko slojeva da se mora pogledati. U glavnoj ulozi je Liam Neeson koga smo sad navikli gledati u mačo akcijskim filmovima, ali on za ovo svoje ostvarenje nezasluženo nije dobio Oskara, iako je bio nominiran.

Ovaj film je jedan od onih koji se gledaju u jednom dahu i koji se nikada ne zaboravljaju.

1. Pulp Fiction (1994)

Nijedna lista nije kompletna bez Quentina Tarantina i njegovog filma. Te davne 1994. godine nastao je možda i najlegendarnijih filmova svih vremena, Pulp Fiction.

Teško je i početi opisivati ovaj film jer naprosto ima toliko slojeva da je nemoguće sve ih opisati. Režija je naprosto nevjerojatna, glumačka postava fantastična, saundtrack je legendaran. Sve u svemu jedno sjajno ostvarenje filmske umjetnosti.

Koliki uspjeh je postigao ovaj film dovoljno je prikazati kroz zaradu. Snimanje i post produkcija su koštali tek nešto preko 8 milijuna dolara, dok je zarada procenjena na preko 200 milijuna dolara.

Kao što smo naveli na samom početku ove priče, možda ima još filmova koji su zaslužili da budu na ovoj listi, ali naprosto ovih pet su promijenili kinematorgafiju na bolje. I učinili 90-te manje lošim.