Top 15 holivudskih glumaca koji nikad nisu dobili Oscara

Mnogo se spekuliše oko večerašnje dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar. Kao i svake godine top tema su neki od najboljih i najplaćenijih holivudskih glumaca koji do sada nikada nisu dobili ovu prestižnu nagradu.

Mnogi od njih su bili nominovani više puta, ali im je kipić izmakao za dlaku, prenosi BHRT.

1. Leonardo DiCaprio

Definitivni favorit u ovoj priči jeste Leonardo DiCaprio. Na ovogodišnjoj dodjeli stvari se možda promijene, ali do danas, Leonardo DiCaprio s ove filmske svečanosti nikad nije otišao sa Oscarom u ruci. Bio je nominiran četiri puta, jednom za najboljeg sporednog, a tri puta za najboljeg glavnog glumca.

2. Brad Pitt

Brad Pitt (50) u svojoj karijeri imao je tri nominacije: U kategoriji najboljeg glumca bio je nominovan za uloge u filmovima ‘Neobična priča o Benjaminu Buttonu’ i ‘Igra pobjednika’. Nominaciju za najboljeg sporednog glumca obezbjedio mu je film ‘Dvanaest majmuna’. Zaručnik Angeline Jolie zlatni kipić još nije uspio spremiti na svoju policu.

3. Tom Cruise

Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća Tom Cruise (51) bio je jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu. U ta dva desetljeća ostvario je vrhunska filmska ostvarenja. Ipak, nominovan je bio samo tri puta, u kategoriji najboljeg glumca za uloge u filmovima ‘Rođen 4. srpnja’ i ‘Jerry Maguire’, te u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu ‘Magnolija’.

4. Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. (48) Oscara nije osvojio 1992. kad je bio nominiran u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu ‘Chaplin’. Bez kipića je ostao i 2009. godine za najboljeg sporednog glumca u filmu ‘Tropska grmljavina’. Moglo bi se reći da Akademija ovog holivudskog glumca kažnjava zbog godina provedenih u zatvoru i na rehabilitaciji.

5. Glenn Close

Možda najneshvatljivije neosvajanje Oscara pripada Glenn Close (66) koja je za Oscar bila nominirana šest puta, a tri puta uzastopno. U 29 godina karijere u kategoriji najbolje glumice osvojila je nominacije za uloge u filmovima ‘Kobna privlačnost’, ‘Opasne veze’ i ‘Albert Nobbs’, a od 1983. do 1985. natjecala se u kategoriji najbolje sporedne glumice za uloge u filmovima ‘Svijet prema Garpu’, ‘Velika jeza’ i ‘Prirodno nadaren’.

6. Michelle Pfeiffer

U periodu od 1989. do 1993. godine, Michelle Pfeiffer (55) za prestižnu filmsku nagradu bila je nominirana tri puta u kategoriji najbolje glumice. Nije pobijedila uprkos vrhunskim izvedbama u filmovima ‘Opasne veze’, ‘Fantastična braća baker’ i ‘Polje ljubavi’.

7. Robert Redford

U januaru ove godine glumac Robert Redford izjavio je kako ga nije briga što nije osvojio nominaciju za ulogu u filmu ‘Sve je izgubljeno’. Ovo nije prvi put da je Akademija ignorisala ovu filmsku zvijezdu. Uprkos tome što je Robert Redford (77), 2002. dobio počasni Oscar za podržavanje nezavisnih i inovativnih filmaša, te za najbolju režiju za film ‘Obični ljudi’, Oscara za glumu nikad nije osvojio. Bio je nominiran samo jednom za ulogu u filmu ‘Žalac’ iz 1974. godine.

8. Johnny Depp

Johnny Depp (50) je za Oscara bio nominovan tri puta, u kategorijama najboljeg glumca za uloge u filmovima ‘Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera’, ‘San za životom’ i ‘Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta’. Kad bi postojao Oscar za najcool osobu, onda bi kipić bez sumnje pripao Johnnyju jer njegova glumačka ostvarenja od strane Akademije nisu priznata.

9. Julianne Moore

Slavna glumica za Oscara je bila nominirana četiri puta, a 2003. godine čak u dvije kategorije, u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu ‘Daleko od raja’, te u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu ‘Sati’. Julianne Moore (53) jednom se našalila kako se i njezina kćer nad njom sažalila toliko da joj je sama napravila neke nagrade.

10. Edward Norton

Jedan od najvažnijih, ali možda i najpodcjenjenijih glumaca svoje generacije, Edward Norton (44) bio je nominiran za Oscara dva puta. U kategoriji najboljeg glumca nominacije je osvojio za uloge u filmovima ‘Iskonski strah’ (1996) i ‘Generacija X’.

11. Samuel L. Jackson

Više od toga što nikad nije osvojio Oscara, fascinantna je činjenica da je Samuel L. Jackson (65) za zlatni kipić bio nominiran samo jednom. Jackson je tu čast imao 1995. godine za ulogu u filmu ‘Pulp Fiction’.

12. Joaquin Phoenix

Prošle godine Joaquinu Phoenixu (39) Oscar je po treći put izmakao iz ruku. Iako je za ulogu u filmu ‘Master’ dobio samo pohvale, Akademiji to ipak nije bilo dovoljno. Primjećena je i njegova uloga u filmu ‘Hod po rubu’ iz 2005., a u kategoriji za najboljeg sporednog glumca bio je nominiran za ulogu u filmu ‘Gladijator’.

13. Sigourney Weaver

Sigourney Weaver (64) još je jedna glumica u nizu s nekoliko nominacija za zlatni kipić. Godine 1989. bila je nominirana u dvije kategorije. Nominaciju za najbolju glumicu osvojila je za ulogu u filmu ‘Gorile u magli’, a pobjegao joj je i kipić za najbolju sporednu glumicu u filmu ‘Zaposlena djevojka’. Akademija nije bila impresionirana ni njezinom izvedbom u filmu ‘Alien 2′. I tada se natjecala za titulu najbolje glumice.

14. Harrison Ford

Poprilično je nevjerovatno da uprkos glumačkoj reputaciji i uspjehu, Harrison Ford (71) među svojim glumačkim nagradama nema nijedan Oscar. Osim toga, bio je samo jednom nominiran i to za najboljeg glumca u filmu ‘Svjedok’.

15. Bill Murray

Jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca, Bill Murray (63), u svojoj karijeri za Oscara je bio nominiran samo jednom. Riječ je bila o kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu ‘Izgubljeni u prijevodu’ iz 2003. godine.

oslobodjenje