mixZanimljivosti

Top 10 slavnih osoba koje su završile na hollywoodskoj crnoj listi

Kada ste na crnoj listi Hollywooda to znači da nećete imati posla, jer niko neće htjeti da radi sa vama.
Pogledajte kojih deset slavnih osoba su bile na Hollywoodskoj crnoj listi, i zbog čega:

Mo’Nique

Do 2009. godine Mo’Nique je bila relativno nepoznata jer je glumila manje uloge u filmovima i serijama. Sve se promijenilo sa filmom ‘Precious’ u kojem je glumila glavnu ulogu, a koji je osvojio dva Oscara; za najbolju ulogu i za najbolji adaptirani scenario. Nakon ovog filma ona je postala jedna od omiljenih glumica, međutim nakon ovog filma još pojavila se u samo tri (ne tako zapažena) filma do 2017. godine. Prema izjavama glumice ona je bila na crnoj listi jer je odbijala da se povinuje Hollywoodskim političkim igrama.

Lloyd Bridges

Lloyd Bridges jedan je od glumaca koji je ostavio neizbrisivi trag u svijetu filma. A zamislite, recimo, kako bi bez njega izgledao film ‘Airplane’? Da li bi bilo moguće napraviti bez njega tako smiješan film ?
Glumac je završio na crnoj listi hollywooda zato što je navodno bio povezan sa komunizmom. Skinut je sa liste nakon što je FBI proveo istragu i dokazao da glumac nema veze sa tim.

Isaiah Washington

Jedno vrijeme ova hollywoodska zvijezda bio je miljenik publike, međutim glumac se morao boriti da dođe do posla nakon što je završio na crnoj listi sredinom 2000-ih.
Glumac je bio optužen za homofobiju te je dobio otkaz na nekim projektima na kojima je radio. Kada se pokušao odbraniti mjesec dana kasnije, činilo se da samo pogoršava stvari po sebe.
Nakon ove kontraverze glumca nismo mnogo viđali na tv ekranima.

Lena Horne

Pjevačica, glumica, zabavljačica i plesačica, Lena Horne, bila je jedan od najaktivnijih glumica u Hollywoodu. U filmovima se pojavila 1930-ih, a do 1940-ih već je stekla slavu. Međutim, 1950-ih njena karijera je krenula nizbrdnom putanjom jer je glumica bila optužena za komunizam. Glumica nije mogla da dobije uloge u filmovima, pa je radila u noćnim klubovima.

Jim Caviezel

Jedno vrijeme Jim Caviezel bio je jedno od najobećavajućih imena Hollywooda. Glumio je u dobrim filmovima, očito ga je kamera voljela, a i gluma mu je bila poprilično dobra. Međutim, sve se u njegovoj karijeri promijenilo nakon što je 2004. godine glumio u filmu ‘The Passion of the Christ’. Jim Caviezel je dobio dobre kritike za ulogu u ovom filmu, ali je film razljutio mnoge u Hollywoodu zbog toga jer se jevreji prikazuju kao mučenici Isusa. Mel Gibson je upozorio Jim-a šta bi se moglo desiti sa filmom, ali glumac je prihvatio ulogu i vjerovao u uspjeh filma izjavivši kako ‘svi imamo svoj krst koji moramo nositi’.

Katherine Heigl

Zbog njene uloge u seriji ‘Grey’s Anatomy’, Katherine Heigl tražena je od mnogih studija. Međutim, ubrzo se proširila vijest kako je Katherine osoba sa kojom je jako teško raditi. To sigurno nije bio razlog zbog kojeg je završila na crnoj listi, ali je vjerovatno uzrok tome njen rad sa Seth Rogen-om u filmu ‘Knocked Up’. Glumica je kritizirana zbog uloge u filmu a film je nazvan seksističkim.

Tippi Hedren

Ne možemo govoriti o Tippi Hedren a da ne spomenemo Alfred-a Hitchcock-a. Upravo je Hitchcock bio taj koji je otkrio Hedren. Njih dvoje su ubrzo sklopili ugovor od sedam godina, a Hedren je dobila glavnu ulogu u njegovom filmu ‘The Birds’. Glumica je čak bila i Hitchcock-ova muza, sve dok se nisu razišli … Prema njenim izjavama ona je neprestano morala da se odupire Hitchcock-ovim seksualnim navaljivanjima, a on joj je prijetio da će da joj uništi karijeru. Hitchcock nije želio da prekine ugovor sa njom, ali ni da joj da da radi na novim filmovima.

Mel Gibson

Mel Gibson je zasiguno jedno od najvećih filmskih imena Hollywooda, i ostavio je neizbrisiv trag igrajući u mnogim filmovima, između ostalog u filmovima ‘Mad Max’, ‘Braveheart’, ‘Lethal Weapon’, i dr. Njegov režiserski rad jednako je impesivan kao i glumački. Međutim, glumac je završio na crnoj listi Hollywooda nakon što je 2006. godine optužen za navodni antisemitizam.
Njegova karijera uspjela je da se oporavi tek 2016. godine sa filmom ‘Hacksaw Ridge‘ koji je osvojio dva Oscara.

Dalton Trumbo

Trumbo je postigao impresivan uspjeh u svojoj karijeri, ali 1940-ih odbio je da svjedoči pred Kongresom za optužbe za komunizam. To ga nije samo otjeralo iz Hollywooda, već je zbog toga morao i da ide u zatvor. Ipak to ga nije zaustavio u nejgovom radu, Trumbo je nastavio da piše scenarije za filmove potpisujući ih drugim imenima i sakrivajući svoj identitet. Dva od ta filma su čak dobili i Oscare, ‘Roman Holiday’ i ‘The Brave One’.

Charlie Chaplin

Charlie je najveća zvijezda nijemih filmova, i jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda svih vremena, što je još veće iznenađenje da je baš on završio na crnoj listi Hollywooda. Kao i mnogi drugi glumici, i Chaplin je bio optužen za komunizam, ali je odbio da svjedoči. Međutim, kažnjen je gore nego drugi glumci. Obzirom da nije bio državljanih Sjedinjenih Američkih Država, kada je napustio zemlju zbog promocije novog filma u Londonu, u Americi je izglasano da se Chaplinu zabrani povratak u državu. Tako ova zvijezda nije samo bio na hollywodskoj crnoj listi, već je izbačen iz cijele države.