Vijesti

Tom Cruise ubjedljivo najplaćeniji glumac u 2022. godini

Vrijeme je da saznamo i koje su to zvijezde ponijele titulu najplaćenijih u ovoj godini.

Plaće glumaca ovise o brojnim faktorima, a sve ih je teže rangirati budući da se ova industrija konstantno mijenja.

U odnosu na ranije, popularnost nekog glumca više ne ovisi samo o odlascima u kina, u koja su ljudi ranije hrlili kako bi gledali omiljene likove. Danas je “sve dostupno” te se najviše vrti oko toga koliko neki film ima moć privući publiku.

Evo kome je to, sudeći po zaradi, ove godine pošlo za rukom.

1. Tom Cruise – 100 miliona dolara

Zahvaljujući nastavku kultnog filma “Top Gun“, koji je po prvi put premijerno prikazan prije više od 30 godina, Cruise je, među glumcima, dospio na vrh ovog popisa. U augustu je “Top Gun: Maverick” ostvario 1,37 milijardi američkih dolara na blagajnama širom svijeta.

Prema Insideru, Cruiseova plaća bila je “samo” 13 miliona dolara, prije izlaska filma. No, to se uvećalo za nevjerovatnih 10 puta nakon prikazivanja nastavka i učinilo 60-godišnjaka ubjedljivo najplaćenijim glumcem 2022. godine.

2. Will Smith – 35 miliona dolara

Za Smitha je ova godina krenula neslavno nakon dodjele Oscara i šamara kojim je pred svima “počastio” komičara Chrisa Rocka. Mnogi su ostali s pitanjem hoće li filmska karijera ovog 54-godišnjaka ikada biti ista.

Ipak, prema BBC-ju, njegov film “Emancipation” dobilo je većinom pozitivne kritike te glumca, sa zaradom od 35 miliona dolara, drži na drugom mjestu na ovom popisu.

3. Leonardo DiCaprio – 30 miliona dolara

DiCapriov popis hvaljenih filmova, uključujući “Shutter Island“, “Django Unchained” i “Once Upon a Time in Hollywood“, donijeli su mu sjajnu zaradu tokom godina.

Posljednji film koji je 48-godišnjaku donio 30 miliona dolara je “Killers of the Flower Moon“. Historijska drama temelji se na događajima iz 1920-tih. U njoj glumi Robert De Niro, dok je potpisuje je legendarni reditelj Martin Scorsese.

4. Brad Pitt – 30 miliona dolara

Pittova dugogodišnja karijera u filmskoj industriji dovela je do toga da glumac ima visoka primanja. Nakon “Bullet Traina“, 58-godišnji glumac napravio je unosan dogovor od 30 milion dolara, koliko će mu donijeti uloga veterana vozača Formule 1 u filmu Apple Studiosa.

5. Dwayne Johnson – 22,5 miliona dolara

Svestrani The Rock prešao je put od opakog hrvača do jedne od najbolje plaćenih filmskih zvijezda u Hollywoodu.

Za svoju prvu ulogu superjunaka u “Black Adamu” plaćen je pozamašnih 22,5 miliona dolara. Dodatnu zaradu ostvaruje promovišući film na svojim društvenim mrežama gdje ga samo na Instagramu prati preko 350 miliona ljudi.

Popis nastavljaju glumci Will Ferrell, Chris Hemsworth, Vin Diesel, Tom Hardy te Joaquin Phoenix koji svi dijele zaradu od po 20 milijuna dolara ove godine.

Kada je riječ o holivudskim glumicama, popis najplaćenijih je sljedeći:

1. Margot Robbie – 12,5 miliona dolara

Australska glumica postala je najplaćenija glumica 2022. godine zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu “Barbie” koji joj je donio zaradu od 12,5 miliona dolara.

S 32 godine, talentirana glumica već je zaredala uloge u impresivnim ostvarenjima te zaigrala zajedno s nekim od najvećih imena Hollywooda poput Brada Pitta, Leonarda DiCaprija, Willa Smitha, Charlize Theron te Nicole Kidman.

2. Sandra Bullock – 10 miliona dolara

Dugogodišnja karijera ove 58-godišnjakinje donijela joj je milione dolara na njenom bankovnom računu. Prema Showbiz Galoreu, slavna oskarovka je ove godine zaradila 10 miliona dolara za glavnu ulogu u filmu “The Lost City“.

3. Zendaya – 10 miliona dolara

Disney zvijezda Zendaya zabilježila je veliki uspjeh u filmu “Spider-Man: No Way Home“, a od tada je glumila u brojnim drugim ostvarenjima uključujući “Dune” i seriju “Euphoria”. Sljedeće gdje ćemo je gledati je u teniskom filmu “Challengers”, gdje je 26-godišnjakinja za svoju ulogu plaćena 10 miliona dolara.

4. Millie Bobby Brown – 10 miliona dolara

Britanska glumica ima samo 18 godina, a već je svrstana među najplaćenije glumice Hollywooda. Osim što je glumila (i odrastala) u Netflixovom hitu “Stranger Things“, Brown je ogromnu svotu novca zaradila glumeći u “Enoli Holmes 2” gdje se pojavila zajedno s Henryjem Cavillom. Ovaj naslov donio joj je zaradu od 10 miliona dolara.

5. Lady Gaga – 10 miliona dolara

Ostvarivši uloge u filmovima “A Star is Born” i “House of Gucci“, slavna 36-godišnja pjevačica pokazala je da joj itekako ide i gluma. Uskoro će se ponovno vratiti na ekrane kako bi utjelovila lik Harley Quinn u nastavku megahita “Joker“. Za ulogu partnerice Joaquina Phoenixa, Gaga je potpisala unosan ugovor vrijedan 10 miliona dolara.

Nakon Gage, popis nastavljaju Jennifer Lopez, Gal Gadot, Emily Blunt, Jamie Lee Curtis, te zvijezda serije “Queen’s Gambit” Anya Taylor-Joy koja se na 10 mjestu našla sa zaradom od 1,8 miliona dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)