The Ones Below (2016) – recenzija

The Ones Below (2016)
PREVOD: ,,Oni ispod nas”

Režija: David Farr
Scenario: David Farr
Uloge: Clémence Poésy, David Morrissey, Stephen Campbell Moore, Laura Birn …

Napeti psihološki triler o dvije prodice, dva para supružnika koji žive u istoj kući. Na gornjem spratu žive Džastin i Kejt, a u prizemlju novi stanari, Džon i Tereza. Parovi se zbližavaju i Džastin i Kejt pozivaju nove komšije na večeru kako bi se bolje upoznali. Predstavljaju naizgleda dva potpuno slična para, ali Džon i Tereza su imućni i žive luksuzno, dok se Džastin i Kejt muče sa finansijama. Jedino što im je zista zajedničko jesu trudnoća obe supruge koje se raduju majčinstvu.

Na večeri dolazi do neugodnosti i ljubomore od strane Tereze nakon što je Kejt izjavila da sa Džastinom živi već 10 godina i da nisu htjeli djecu, ali da su vrlo brzo uspjeli dobiti dijete nakon što su se za njega odlučili. Tereza je ljubomorna, jer ona i muž nakon mnogo pokušaja da zatrudni godinama, nije uspijevala.
Vidimo da stanari koji su duže u kući i žive skromnije su više opušteni, imaju mačku za kućnog ljubimca, žive spontano. Novi stanari su suprotnost. Imućni, besprijekorno uređenog života, sa besprijekorno uređenemo kućom.
Na večeri se nakon Terezine ljubomore događa incident koji će obilježiti ovo “prijateljstvo” i samim tim cijeli film koji će krenuti u drugom pravcu iako naizgled po starom. Biće izgovorene teške riječi i dvije porodice će samo na kratko prekinuti “prijateljstvo”.

Sasvim spontano sam sinoć naišla na film i pogledala opis koji kaže da ga je dobro pogledati prije spavanja, ako želite malo neizvjesnosti. Da ćete pomisliti da ludite dok gledate film i mogu reći da je film pravi za tu namjeru. Za ovakav tip filma sasvim dovoljno trajanje od 90 minuta. Nisam pobornik odugovlačenja filma sa ubacivanjem bespotrebnih dijaloga, radnje. Dakle, sasvim pristojan film za preporuku. I kako kaže naslov ,,Koliko dobro poznajete svoje komšije?”. Mislim da treba svako da se zapita.

// Irena Jovanović //