The Great Wall- Recenzija

The Graet Wall- Little Movie

Dovraga, nikako da naučim da kada kritičari kažu da je neki film loš da to nisu rekli jer su taj dan ustali na lijevu nogu, ili zato jer ih žena vara sa automehaničarem kod kojeg servisiraju auto, već zato što je film fakat loš. Doduše, umiju i oni da pogriješe, ali kada publika pregleda film onda će mnogi da kažu da kritičari lupaju gluposti, i film će da postane senzacija.
Nažalost ovaj film nikada neće postati senzacija…

Najkuplji kineski film svih vremena, ‘The Great Wall‘, čije je snimanje koštalo čak 150 miliona dolara, pretvorio se u pravu sapunicu, ali ne bilo kakvu sapunicu već kombinaciju španske, turske i indijske sapunice…
Sretan kraj je ono što ga čini španskom sapunicom, pokušaji da se gledaocima ponude tužne scene je ono što ga čini turskom sapunicom, dok obilje boja i potenciranje na perfektnoj nošnji je ono što ga čini indijskom sapunicom…
Svi nabrojani elementi ne moraju nužno da čine neki film sapunicom, ali ovaj nažalost čine.

Film ima toliko loših stvari da nisam siguran sa koje bih strane krenuo da ga cijepam…
Jedan od problema filma je taj što želi da nas već u prvih 15 minuta filma nauči temeljnim životnim lekcijama: povjerenje u druge, hrabrost, požrtvovanost, bla bla…
Odmah postaje potpuno jasno u kojem će smjeru da se odvija radnja.

Dvojica nejasnih likova od kojih jednog glumi Matt Damon a drugog Pedro Pascal (šta kojeg vraga njih dvojica rade među stotinama hiljada Kineza ?!) dolaze do Kineskog zida sa ciljem da ukradu crni prah, nama danas poznat kao barut. Usput ih napadne naka spodoba koju oni srede bez mnogo problema.
Kako će se ubrzo ispostaviti radi se o mitskim bićima koja svakih 60 godina pokušavaju da provale kroz Kineski zid i da unište Kineze. Postavlja se logično pitanje, zašto se bar jednom u posljednjih makar hiljadu godina nisu okrenuli na drugu stranu i poharali manje razvijenu Evropu ?
Ali neće sada tražiti dlaku u jajetu…

Ono što će zasigurno da uništi holivuske pa sa njima i ostale filmove širom svijeta, jer je to lančana reakcija na budalaštinu od koje niko nije imun, je ‘silovanje’ ženskih likova u smislu guranja tamo gdje im nije mjesto, pa tako i u ovom filmu.
Par zadnjih godina Holivud se trudi na sve načine da nam prikaže žene kao glavne dase u svojim kafanama, što i ne bi bilo loše da su uloge koje im se dodijele bar iole shvatljive kada je nježniji spol u pitanju. Gurnuti naku slatkoliku, nježnu kao pahulju, među hiljade vojnika koji cijeli život samo ratuju, i prikazati nju kao glavnog razbijača je u najmanju ruku smiješno. To jedino možete uraditi ukoliko se radi o Amazonskoj ratnici, jer je ona mitsko biće pa joj je dozvoljeno da razbija koga ona želi, ili je pak pod utjecajem raznih hemijskih preparata postala super jaka kao Milla Jovovich u ‘Resident Evilu’.
Tako smo i u ovom filmu prinuđeni da trpimo još jednu junakinju koja pali i žari u svakom smislu.

Ali ne samo jednu, onu glavnu, već poseban odred žena koje su najistaknutije na ratištu, i koje bukvalno naglavačke skaču sa kopljima među krvoločne zvijeri.
Naravno, postavio sam svom prijatelju jedno logično pitanje: Jesu li ove žene ikako mogle samo malo da se nagnu preko zida i da bacaju koplja, umjesto što svezane lete niz zid kako bi došle do zemlje i zabole koplje u zvijeri ?

Romansa između komandantice Lin Mei i William Garina (Matt Damona) je samo pitanje vremena, pa se oni tako natežu skoro dva sata bez da urade i išta konkretno po tom pitanju: da se ljube, hlupe jedno drugo po guzici, ili nešto slično … Platonska ljubav i bacanje pogleda jedno na drugo je maksimalno što oni urade u filmu.

Film u određenih trenucima postaje toliko dosadan da sam se nadao da će da pogine Matt Damon kako bi se nešto zanimljivo desilo, međutim amerikanac je ‘Hugo spasilac’ i on je namjenski došao tu da spasi Hugolinu i ostalu raju…

Dialozi  su … bolje da ih nema, i da smo imali jedan nijemi film, bar bi uživali u bojama i nagađali o čemu se radi.

Ipak, da ne bih samo blatio ovo skupo ostvarenje moram da udijelim i koji kompliment za specijalne efekte i povremeno scene borbi. Ali to nije uopšte dovoljno da bi ovaj film vrijedio pišljiva boba.

Matt Damon je dobro odabrao ovaj film, bar kada je njegova zarada u pitanju, a fulio je u svakom drugom smilu. Međutim, kako se čini njegova karijera je polahko na izdisaju, pa ostaje nam da gledamo njegove starije filmove i da nastavimo da ga volimo na osnovu njih …