“The Godfather” je najbolji gangsterski film svih vremena

Mafija je izvor nekih najboljih priča u filmskoj historiji za filmske stvaraoce. Drama, akcije i moralne dileme sa kojima se lik suočava uvijek drže gledaoce na ivici njihovih mjesta u iščekivanju nastavka radnje.

Na Rankeru “The Godfather” (1972) se nalazi na prvom mjestu, što i nije čudno s obzirom da su ga kritičari gotovo jednoglasno hvalili. To je film koji je zaslužio svoj kultni status jer je istovremeno zadovoljio visoke standarde umišljenih kritičara i jednostavne potrebe obične publike. Od ukupno 64.200 glasova na Rankeru “The Godfather” je dobio 4,684.

The Godfather je kriminalistička drama Francisa Forda Coppole temeljena na istoimenom romanu Maria Puza. U glavnim ulogama pojavljuju se Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton i James Caan. Radnja filma proteže se na deset godina od kraja 1945. do 1955. te predstavlja hronologiju mafijaške porodice Corleone.

Američki filmski institut prvo je proglasio Kuma trećim najvećim filmom u historiji američke kinematografije (iza Građanina Kanea i Casablance). Poslije je Kum prešao na drugo mjesto iza Građanina Kanea, dok se Casablanca spustila na treće mjesto. Film je pozicioniran na prvom mjestu u izboru najboljih filmova svih vremena filmskih portala IMDb (zajedno sa filmom “The Shawshank Redemption” (1994) sa kojim dijeli ocjenu 9.2), Metacritic i Rotten Tomatoes.

Snimljena su i dva nastavka, The Godfather II 1974. i The Godfather III 1990.

https://www.youtube.com/watch?v=fB_8VCwXydM

Film je osvojio 5 Zlatnih globusa (najbolji film, režija, scenarij, glavni glumac Marlon Brando, muzika) i 2 nominacije (najbolji glavni glumac Al Pacino, sporedni glumac James Caan). Zatim 3 osvojena Oscara (najbolji film, scenarij, glavni glumac Marlon Brando) i 8 nominacija (najbolja režija, sporedni glumci Al Pacino, Robert Duvall i James Caan, kostimi, montaža, muzika, zvuk). Osvojio je i BAFTA (najbolja muzika) i 4 nominacije (najbolji glavni glumac Marlon Brando, sporedni glumac Robert Duvall, nova zvijezda Al Pacino, kostimi).

Iza filma “The Godfather” na Ranker se nalaze “Goodfellas” (1990. godina, Robert De Niro, Samuel L. Jackson) na drugom mjestu sa 4,670 glasova i “The Godfather II” (1974. godina, Al Pacino, Robert De Niro) na trećem sa 3,769 glasova.

Pogledajte neke od naših listi o gangsterima:
Top 20 filmova o gangsterima
Top 10 filmova o stvarnim gangsterima
Top 20 filmova o japanskim gangsterima ( Yakuzama)