The Crown- kraljevska serija

the-crown-serijaU prvoj britanskoj produkciju, Netflix predstavlja prvo desteljeće vladavine Elizabeth II.

Lansiranjem serije, Netflix ide tragom početka vladavine poznate kraljice što nakon 90 godina postojanja ne odstupa od vlasti, koju drži u svojim rukama više od šest desetljeća. Američka platforma je već poručila dva nastavka : prvi je fokusiran na početak karijere mlade žene koja je postala kraljica a drugi će se završiti krajem 60. godina, prošlog stoljeća.
Serija je smio projekt u koji je Netflix uložio velika sredstva zbog detaljne rekostrukcije garderobe ili šminke iz polovice 20. stoljeća. Nema ni najmanje razlike između Buckingham Palacea i njegove replike za mali ekran, izgđenog u stvarnoj veličini. Veliki televizijski zahvat vodi specijalist političkih fikcija, Peter Morgan, koji je prekopirao pakt iz svibnja 1994. godine, između Tonyja Blaira i Gordona Browna. Radilo se od televizijskom filmu “The Deal” iz 2003., u režiji Stephena Frearsa. Morgan je bio i scenarist rediteljevog dugometražnog filma “The Queen”, ostvarenog tri godine kasnije ali i autor uspješne postavke “The Audience”, smišljene zahvaljujući susretima koje kraljica odobri prvom ministru, svakog tjedna.

Tko smo, što smo?

“The Crown” se ne zanima jedino za vladajuću obitelj nego za kraljevstvo čija moć opada, pa za kaotični svijet na početku nove ere.
Stephen Daldry /Billy Elliot, The Hours/, ko- keator serije, izjavio je: “Koristili smo djelovanja vrijednih dokumentalista pa smo uvijek znali kada se udaljavamo od istinskih događaja. Dialozi su rezultat naše mašte i shvatanja kraljevske obitelji. Peter razumijeva seriju poput susreta “Sopranosa” sa i “The West Wing”.”
Nakon smrti oca 1952. godine koji je podlegao zloćudnom tumoru pluća, Elizabeth je prestala biti supruga mornarskog oficira. Sa 25. proljeća je prihvatila biti kraljica. Mladu ženu čiji se život sasvim mijenja u jednom času, tumači Claire Foy, glumica koja je već bila kraljica u “Wolf Hallu”, kada je glumila Annu Boleyn, suprugu Henryja XIII, u veoma nagrađivanoj produkciji Petera Kosminsky. Objasnila je kako je nosila krunu Elisabeth II : “Jednostavno sam zamislila kako je mlada žena morala živjeti na selu sa suprugom i djecom uz pse i konje. Bila je stidljiva, povućena i bliska svojoj lijepoj sestri! Odjednom se našla u središtu vlasti, za koju nije bila stvorena niti pripremljena.”
Neobični i smio pokušaj rekostrukcije nekoliko sezona postojanja Elizabeth II, Stephen Daldry opisuje kao : “Historiju o vječnim pitanjima što svatko sebi postavlja: tko smo, zašto smo tu i o čemu sanjamo…!”

Džana Mujadžić