Home / Recenzije / The Brand New Testament – Recenzija

The Brand New Testament – Recenzija

LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT

Bog je gad. Bog urla na svoju ženu. Bog tuče svoju desetogodišnju kćerku. Bog je cinični govnar koji prezire Čovjeka.
On je lice totalitarnog režima. On je prljav, poremećen, halapljiv i nastran. Bog otima hranu djeci. On mrzi svoga Sina.
On je ljudima poslao bolesti, poremečaje, nesreće, prirodne katastrofe. Bog koji je arogantan i okrutan.
Bog koji gradi pa poruši, sije pa spali, stvori pa uništi. On smišlja razne pakosti i zakone koje je nazvao “ZAKONI UNIVERZALNE GNJAVAŽE” i oni ljudima čine život nepodnošljivim.
Zakon br. 1522 koji je napisao, a glasi ovako: “AKO SE JEDNOG DANA ZALJUBIŠ U ŽENU, POSTOJE VELIKE ŠANSE DA NEĆEŠ SVOJ ŽIVOT PROVESTI SA NJOM!”, bio je kap u punoj čaši za njegovu istraumiranu kćerku simboličnog imena-EA.
Ona odlučuje da se pobuni i da pođe stopama svog odmetnutog brata JC-a i skupi još apostola da bi ispisala “Novi testament” kao poklon napaćenom čovječanstvu.

Ovo je ukratko opis onoga što će vas dočekati u prvih pola sata ovog izavanrednog belgijskog filma koji morate da pogledate ako i malo držite do svog istancanog filmskog ukusa.
Režiser Jaco Van Dormael okupio je sjajnu ekipu na čelu sa Benoitom Poelvoordeom koji je maestralno odglumio zarozanog i objesnog Boga, kao i malena Pili Groyne koja glumi njegovu kćerku. Ostale glumce, izuzev Catherine Deneuve, prepoznaćete kad ih vidite, jer verujem da vam njihova imena malo šta govore. Film je urađen u maniru neopterećujuće komedije, ali iz svakog kadra i iz svake odlično napisane replike, vidi se duboka poenta ove čudne priče i tjera vas da razmislite ponovo o načinu na koji je biblijsko stvaranje svijeta i starozavjetni zakoni i nasleđe utjecalo na čovjeka današnjice.

Osim što EA, napaćena i rastrojena djevojčica bez podrške svoje mutave majke i pod nemilosrdnim batinanjem od strane svog Bogooca, pronalazi način da pobegne u svijet putujući kroz veš mašinu i neku novu dimenziju, ona prije toga odlučuje da nadmaši svog oca i da mu naudi i zagadi život gore nego što je to on njoj učinio. Odlučuje da provali u njegovu tajnu sobu u kojoj smišlja razne pakosti i nevolje, otvara ljudske dosijee i na njihove telefone šalje poruku sa tačnim datumom i vremenom
njihove smrti, uzima podatke od šest novih apostola koje mora da pronađe na Zemlji i tako pokuša da poboljša svijet.

Zamislite da dobijete takvu poruku? Prvo što je savaki čovek uradio je da je pitao njemu bliske ljude kad će oni umrijeti i mnogi su bili očajni što će neki, za koje su smatrali da to ne zaslužuju, poživeti duže od njih. Neki su odlučili da ostatak života urade neke stvari za koje su mislili da nisu spremni ili da to ne mogu, neki su odlučili da nastave kao da se ništa nije dogodilo, a rijetki su pronašli u tome zabavu kao što je to slučaj sa Kevinom kojem su ostale 62 god. života, i koji na sve moguće načine iskušava sreću u preživljavanju raznih luđačkih skokova sa nevjerovatnih mjesta.
Najtuznija scena u filmu je kada majka, jedina koja brine o svom sinu sa Daunovim sindromom, dobija poruku da će umrijeti prije njega i odlučuje da ga uguši jastukom jer zna da na njega niko više neće gledati.

EIn dolazak na Zemlju nauči je mnogim stvarima za koje nije ni znala da postoje i ona sa velikim uspjehom i uz pomoć beskućnika kojem dodeljuje ulogu pisca testamenta, pronalazi svoje apostole, ljude sa margine prihvatljivog načina života.
Prva od njih je ljepotica Aureli kojoj je voz otkinuo ruku i učinio je nesretnom i usamljenom zbog tog stravičnog deformiteta. Drugi apostol je ambiciozni samac koji se brzo penjao lestvicom uspjeha u svojoj firmi i na taj način stvorio od sebe roba koji radi od jutra do večeri.
Treći je muškarac opsjednut ženama koji nema nikakve šanse da ikada osjeti šta je prava ljubav.
Meni najinteresantniji je Ubica. Čovek psihopata bez ikakvih osjećanja, koji se iznenada smrtno zaljubljuje u djevojku bez ruke nakon što pokuša da je ubije.

Uloga Katherine Deneuve nije mi se svidjela, kao ni taj dio filma u kojem je ona predstavljena kao žena koja živi u braku bez ljubavi i plaća žigoloima za sex. Kada kupi gorilu i dovede ga kući i počne vezu sa njim, meni je bilo previše. Ipak, pokušaću to prihvatiti kao piščevu poruku da je nekada bolje i kvalitetnije živeti sa majmunom nego sa partnerom.
Pod tim se podrazumijeva da to nije samo poruka ženama, jer postoje muškarci kojima one uništavaju živote.

Izmaštani, raskošni kadrovi, divna muzika koja se proteže kroz film je nešto zaista posebno i nezaboravno.
Ova priča ima mnogo toga zapisanog između redova, pogotovo u onim dijelovima kada bog dolazi na zemlju u potrazi za kćerkom.
Svjestan da saznanje o datumu smrti čini čoveka smelim i nepokornim u sprovođenju volje koju mu je on oduzeo, on na sve
načine pokušava da se vrati nazad sa EAom i natjera je da popravi stvari. No,to mu ne polazi za rukom, jer je rupa u dimenziji zauvijek zatvorena.
Jako je lijepo gledati kako se ‘stvoritelju’ razbijaju o glavu sve njegove obijesti i pokvarenosti koje je namijenio ljudskoj rasi. Sada njega tuku, odguruju, viču na njega, on osjeća glad, umor, bol, nemoć, ali to ga ne mijenja.
Sa druge strane, njegova uplašena žena koja nikada nije mogla da dođe do izražaja i učestvuje u bilo kakvom kreiranju svijeta, dobija tu šansu pukim slučajem. Kada su svi oni koji su trebali umrijeti spontano došli na isto mjesto, desilo se čudo i sve poruke su poništene i među ljudima je opet zavladalo olakšanje.

Nisam sigurna koliko je dobra poruka da je neznanje blaženo i da je lakše vući se svijetom koji drugi kreiraju umjesto vas, zatupljeni svime sto vam se nudi da vas omađija i da zaboravite da ste smrtni i stvori vam iluziju da imate svo vrijeme ovoga svijeta.
Mislim da je Remark bio u pravu kada je rekao da je bolje i pet minuta živeti u potpunoj izvijesnosti onoga što vas čeka, nego pet godina živeti u neznanju i neizvjesnosti.

Film se dotakao i nekih modernih tema poput istopolne ljubavi i menjanja rodnog identiteta, a pokušao je dati neki novi ugao gledanja na stvari koje su prilično uznemirujuće, poput majke koja sistematski i dugotrajno truje svoje dijete.

Mnogo toga u filmu će vas zaista oduševiti, pred sam kraj malo se razvukao u nebitne detalje, no ipak je to bilo nevjerovatno putovanje kroz zamisli ovog režisera za kojeg nikad prije nisam ni čula.
Ako ste vjernik, progutajte knedlu i pogledajte film iako će vas vjerovatno naljutiti ,za ostale ne brinem…

Allana Wood