The Book Thief (recenzija)

Ako “umjetnost izaziva vibraciju duše”, onda mogu da tvrdim da je ovaj film u potpunosti umjetničko djelo, jer nakon gledanja ovog filma sigurno je da nećete ostati ravnodušni.
Nepravedno je zapostavljen u 2013 godini film ovakvih kvaliteta, dok su ga pretekli recimo “Philomena” ili “Dallas Buyers Club”, mislim na nominacije za Oscara, naravno.
Problem je, vjerovatno, u glavnom liku, odnosno junakinji ovog filma. Naime, ona je dijete komunista koje su progonili Nijemci 1930-tih godina, i koja je kasnije, usvojena od strane dvoje Nijemaca.
Filmovi koji su se bavili sličnom tematikom, a čiji su glavni junaci bili Jevreji, su redovno doživljavali planetarne uspjehe, jer Jevreji sa pravom tvrde da su oni najveće žrtve nacističkog režima, ali to ne treba da bude razlog da se ospori film u kojem je glavna žrtva jedno dijete komunista, jer nesreća ne pita za boju, rasu ili vjersku pripadnost, ona naprosto uzima ono što joj drago.

Ostali fimovi su zasluženo na listi najboljih, odnosno najviše nominiranih filmova za Oscar 2014 godine, ali svakako da je i ovaj film trebao biti u samom vrhu…
No…
Možda je najbolji element ovog filma sami pripovjedač. Naime, nisam siguran da li sam gledao prije neki film u kojem je pripovjedač sama Smrt.
Sam pojam smrti na našim jezicima je problematičan. Naime, kod nas smrt žnači nešto apstraktno, nešto što nije živo, nešto što je samo događaj. Međutim, u muslimanskom svijetu, naprimjer, smrt dolazi u obliku meleka (anđela) koji se zove imenom Azrail, i koji je živo, duhovno biće.
Ako to prihvatimo onda nam ovaj pripovjedač itekako ima logike: on je oči, pogled, duhovnog bića na nešto što se zove čovjek. Kao takav, neutralan posmatrač, on ne unosi suvisle emocije u događaje koji se odvijaju u ljudskom svijetu: on naprosto sasvim objektivno iznosi scene koje vidi svojim očima, a posmatrač (mi) treba da reaguje na prizore koje posmatra.

Ali da ne bih duljio previše sa tekstom samo ću da kažem kako je “The Book Thief” svakako film koji trebate pogledati, i koji je svkako jedan od najboljih koje nam je ponudila filmska industrija u 2013 godini…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *